Историја на маримба
членовите

Историја на маримба

Маримба – музички инструмент од семејството на ударни инструменти. Има длабок, пријатен тембр, благодарение на што можете да добиете експресивен звук. На инструментот се свири со стапови, чии глави се направени од гума. Најблиски роднини се вибрафон, ксилофон. Маримба се нарекува и африкански орган.

Историја на маримба

Појавата и ширењето на маримбата

Се смета дека маримбата има историја од над 2000 години. Малезија се смета за нејзина татковина. Во иднина, маримбата се шири и станува популарна во Африка. Постојат докази дека инструментот мигрирал во Америка од Африка.

Маримба е аналог на ксилофон, во кој дрвени блокови се фиксирани на рамка. Звукот се создава како резултат на удирање на блок со чеканчиња. Звукот на маримбата е обемен, густ, зголемен поради резонаторите, кои се дрво, метал, тикви се суспендирани. Направено е од дрво од Хондурас, розово дрво. Инструментот е подесен по аналогија со клавијатурно пијано.

Еден, двајца или повеќе музичари можат да свират маримба во исто време, користејќи од 2 до 6 стапчиња. Маримбата се игра со мали чеканчиња, со врвови од гума, дрво и пластика. Најчесто врвовите се обвиткуваат со конци направени од памук или волна. Изведувачот, користејќи различни варијанти на стапчиња, може да добие различен тембр на звук.

Оригиналната верзија на маримбата може да се слушне и да се види за време на изведбите на индонезиската народна музика. Со звукот на овој инструмент се исполнети и етнички композиции на американски и африкански народи. Опсегот на инструментот е 4 или 4 и 1/3 октави. Поради зголемената популарност, можете да најдете маримба со голем број октави. Специфичниот тембр, тивкиот звук не и дозволуваат да биде вклучена во оркестрите.

Историја на маримба

Звукот на маримбата во современиот свет

Академската музика во изминатите децении активно ја користи маримбата во своите композиции. Најчесто акцентот е ставен на деловите од маримбата и вибрафонот. Оваа комбинација може да се слушне во делата на францускиот композитор Дариус Милхауд. Најмногу во популаризацијата на маримбата направија пејачи и композитори како Неј Росауро, Кеико Абе, Оливие Месијаен, Тору Такемицу, Карен Танака, Стив Рајх.

Во модерната рок музика, авторите често го користат необичниот звук на инструментот. Во еден од хитовите на Ролинг Стоунс „Under My Thumb“, во песната „Mamma Mia“ од ABBA и во песните на Queen може да се слушне звукот на маримбата. Во 2011 година, владата на Ангола му додели награда на научникот и поет Хорхе Маседо за неговиот придонес во заживувањето и развојот на овој древен музички инструмент. Звуците Маримба се користат за мелодии на модерни телефони. Многу луѓе дури и не го сфаќаат тоа. Во Русија, музичарот Пјотр Главацких го сними албумот „Unfound Sound“. Во која мајсторски свири маримба. На еден од концертите, музичарот на маримба изведе дела од познати руски композитори и уметници.

Маримба соло -- „Штурецот пееше и го постави сонцето“ од Блејк Тајсон

Оставете Одговор