Историја на хармониумот
членовите

Историја на хармониумот

Органот денес е претставник на минатото. Тоа е составен дел на Католичката црква, може да се најде во некои концертни сали и во Филхармонијата. Хармониумот исто така припаѓа на семејството на органи.

Фихармонија е музички инструмент со клавијатура од трска. Историја на хармониумотЗвуците се создаваат со помош на метални трски, кои под влијание на воздухот прават осцилаторни движења. Изведувачот треба само да ги притисне педалите на дното на инструментот. Во средината на инструментот се наоѓа тастатурата, а под неа неколку крила и педали. Врвот на хармониумот е тоа што го контролираат не само рацете, туку и нозете и колената. Со помош на ролетните се менуваат динамичните нијанси на звукот.

Хармониумот е нешто сличен на пијаното, но овие два музички инструменти кои припаѓаат на различни семејства не треба да се мешаат. Според долгогодишна традиција, инструментот е направен од дрво. Хармониумот е висок до 150 cm и широк 130 cm. Благодарение на пет октави, можете да пуштате која било музика, па дури и да импровизирате на неа. Инструментот спаѓа во класата на аерофони.

Историјата на хармониумот датира од 19 век. Голем број настани придонесоа за создавање на музички инструмент. Чешкиот организатор Ф. Киршник, кој живеел во Санкт Петербург во 1784 година, смислил нов начин на извлекување звуци. Тој го измислил механизмот за еспресиво, со кој звукот може да се засили или ослабне. Сè зависеше од тоа колку длабоко изведувачот го притиснал копчето („двојно притискање“). Токму овој механизам го примени В.Ф. Одоевски во 1849 година во производството на мини-органот „Себастијанон“.

Во 1790 година во Варшава, студент на Киршник, Ракниц, Историја на хармониумотбеше направена промена на GI Vogler (лизгачки јазици), со кои обиколи многу земји во светот. Уредот продолжи да се подобрува, секој пат кога се воведуваше нешто ново.

Прототипот на хармониумот, експресивниот орган, го создал Г.Ж. Грениер во 1810 година. Во 1816 година, подобрена алатка била претставена од германскиот мајстор ИД Бушман, а во 1818 година од виенскиот мајстор А. Хекл. А. Хекл го нарече инструментот „хармонија“. Подоцна А.Ф. Дебен направил помал хармониум, обликуван како пијано.

Во 1854 година, францускиот мајстор В.Мустел претстави хармонија со „двоен израз“ („двоен израз“). Инструментот беше со два прирачници, 6-20 регистри, кои се вклучуваа со помош на дрвени лостови или со притискање на копчиња. Тастатурата беше поделена на две страни (лево и десно). Историја на хармониумотВнатре имаше две активни „комплети“ шипки со регистри. Од 19 век, дизајнот продолжи да се подобрува. Најпрво во инструментот беше воведена перкусија, со која можеше да се даде јасен напад на звукот, потоа уредот за продолжување, кој овозможи да се продолжи звукот.

Во 19 и 20 век, хармониумот главно се користел за домашна музика. Во тоа време, „хармониумот“ често се нарекуваше „орган“. Но, така го нарекоа само оние кои беа далеку од музиката, бидејќи оргулите е дувачки тубуларен инструмент, а хармониумот е трска.

Од средината на 20 век, станува се помалку популарен. Денес не се прават толку хармониуми, само вистински обожаватели го купуваат. Инструментот е сè уште многу корисен за професионални органисти за време на пробите, учење на нови композиции и за тренирање на раце и нозе. Хармониумот со право зазема истакнато место во историјата на музичките инструменти.

Из истории вещей. Фисгармонија

Оставете Одговор