Историја на гитарата | гитарпрофи
Гитара

Историја на гитарата | гитарпрофи

Гитарата и нејзината историја

„Упатство“ Лекција по гитара бр. 1 Пред повеќе од 4000 години, музичките инструменти веќе постоеле. Артефактите презентирани од археологијата овозможуваат да се процени дека сите жичени инструменти во Европа се од блискоисточно потекло. Најстариот се смета за барелеф на кој е прикажан Хетит како свири на инструмент што личи на гитара. Препознатливи форми на врат и звучна плоча со закривени страни. Овој барелеф, кој датира од 1400 – 1300 п.н.е., е откриен на територијата на денешна Турција во градот Алаџа Хејук, каде некогаш се наоѓало Хетитското кралство. Хетитите биле индоевропски народ. Во древните источни јазици и санскрит, зборот „тар“ е преведен како „жица“, така што постои претпоставка дека истото име на инструментот - „гитара“ ни дојде од Исток.

Историја на гитарата | гитарпрофи

Првото спомнување на гитарата се појави во литературата од XIII век. Пиринејскиот Полуостров беше местото каде гитарата ја доби својата конечна форма и збогатена со различни техники на свирење. Постои хипотеза дека во Шпанија биле донесени два инструменти со сличен дизајн, од кои едниот бил латинска гитара со римско потекло, другиот инструмент кој имал арапски корени и бил донесен во Шпанија е мавританска гитара. Следејќи ја истата хипотеза, во иднина, два инструменти со слична форма беа комбинирани во еден. Така, во XNUMX век се појави гитара со пет жици, која имаше двојни жици.

Историја на гитарата | гитарпрофи

Само до крајот на XNUMX век гитарата ја стекна шестата жичка, а во средината на XNUMX век, шпанскиот мајстор Антонио Торес го заврши формирањето на инструментот, давајќи му модерна големина и изглед.

СЛЕДНА ЛЕКЦИЈА #2 

Оставете Одговор