Историја на кавал
членовите

Историја на кавал

Музичките инструменти во кои воздухот осцилира поради млаз воздух вдишен во него, скршен на рабовите на ѕидот на телото, се нарекуваат дувачки инструменти. Спринклер претставува еден од видовите дувачки музички инструменти. Историја на кавалОднадвор, алатот наликува на цилиндрична цевка со тенок канал или воздушна дупка внатре. Во текот на изминатите милениуми, оваа неверојатна алатка претрпе многу еволутивни промени пред да се појави пред нас во својата вообичаена форма. Во примитивното општество, претходникот на флејтата беше свирче, што се користеше во ритуални церемонии, во воени кампањи, на ѕидовите на тврдината. Свирчето беше омилена забава во детството. Материјалот за изработка на свирчето беше дрво, глина, коски. Тоа беше едноставна цевка со дупка. Кога дувнале во него, оттаму излетале звуци со висока фреквенција.

Со текот на времето, луѓето почнаа да прават дупки на прстите во свирки. Со помош на сличен инструмент, наречен свирче флејта, едно лице почнало да извлекува различни звуци и мелодии. Подоцна, цевката стана подолга, се зголеми бројот на исечени дупки, што овозможи да се диверзифицираат мелодиите извлечени од флејтата. Историја на кавалАрхеолозите веруваат дека оваа античка алатка постоела околу 40 милениуми пред нашата ера. Во стара Европа и меѓу народите на Тибет имало двојни и тројни свирчеви флејти, а Индијците, жителите на Индонезија, па дури и Кина имале единечни и двојни лачни флејти. Овде звукот се извлекуваше со издишување на носот. Постојат историски документи кои сведочат за постоењето на флејта во древниот Египет пред околу пет илјади години. Во античките документи биле пронајдени цртежи на надолжна флејта со неколку дупки на телото за прсти. Друг тип - попречната флејта постоела во античка Кина пред повеќе од три илјади години, во Индија и Јапонија - пред околу две илјади години.

Во Европа, надолжната флејта се користеше долго време. До крајот на 17 век, француските мајстори ја подобрија попречната флејта што доаѓа од Исток, давајќи ѝ експресивност и емотивност. Како резултат на извршената модернизација, попречната флејта звучеше во сите оркестри веќе во 18 век, поместувајќи ја надолжната флејта од таму. Подоцна, попречната флејта беше многупати рафинирана, познатиот флејтист, музичар и композитор Теобалд Боем и даде модерна форма. Историја на кавалДолги 15 години, тој го подобруваше инструментот, воведувајќи многу корисни иновации. Во тоа време, среброто служеше како материјал за правење флејти, иако дрвените инструменти беа исто така вообичаени. Во 19 век, флејтите направени од слонова коска станаа многу популарни, имаше дури и инструменти направени од стакло. Постојат 4 типа на флејта: голема (сопран), мала (пиколо), бас, алт. Денес, благодарение на виртуозното свирење на романските музичари, во Европа е многу популарен таков вид на попречна флејта како што е тавата флејта. Алатката е серија шупливи цевки со различни должини, направени од различни материјали. Овој инструмент се смета за незаменлив музички атрибут на античкиот грчки бог Пан. Во античко време, инструментот се нарекувал шприц. Нашироко познати се видовите на тава флејта како што се руски кугикли, индиска сампона, грузиски лархами итн.

Оставете Одговор