Историја на џембе
членовите

Историја на џембе

Џембе е традиционален музички инструмент на западноафриканските народи. Тоа е дрвен тапан, внатре шуплив, изработен во форма на пехар, а одозгора е испружена кожа. Името се состои од два збора кои го означуваат материјалот од кој е направен: Џем – тврдо дрво што расте во Мали и Бе – козја кожа.

Џембе уред

Традиционално, телото на djembe е направено од цврсто дрво, трупците се обликувани како песочен часовник, чиј горен дел е поголем во дијаметар од долниот. Историја на џембеВнатре во барабанот е шупливо, понекогаш на ѕидовите се сечат засеци во форма на спирала или капка за да се збогати звукот. Се користи тврдо дрво, колку е потврдо дрвото, толку потенки може да се направат ѕидовите и звукот ќе биде подобар. Мембраната обично е кожа на коза или зебра, понекогаш елен или антилопа. Се прицврстува со јажиња, бандажи или стеги, квалитетот на звукот зависи од затегнатоста. Современите производители ја прават оваа алатка од залепено дрво и пластика, што значително ги намалува трошоците. Сепак, таквите производи не можат да се споредат по звук со традиционалните тапани.

Историја на џембе

Джембе се смета за народен инструмент на Мали, држава основана во 13 век. Каде се рашири во земјите од Западна Африка. Тапани слични на Џембе постојат во некои африкански племиња, направени околу 500 година од нашата ера. Многу историчари сметаат дека потеклото на овој инструмент е Сенегал. Локалните жители имаат легенда за ловец кој сретнал дух свирејќи на џембе, кој раскажал за моќта на овој инструмент.

Во однос на статусот, тапанарот е втор по лидерот и шаманот. Во многу племиња тој нема други должности. Овие музичари имаат дури и свој бог, кој го претставува Месечината. Според легендата за некои африкански народи, Бог најпрво создал тапанар, ковач и ловец. Ниту еден племенски настан не е комплетен без тапани. Неговите звуци придружуваат свадби, погреби, ритуални танци, раѓање на дете, лов или војна, но пред сè тоа е средство за пренос на информации на далечина. Со тапање, соседните села си ги соопштуваа најновите вести, предупредувајќи се на опасност. Овој метод на комуникација беше наречен „Буш Телеграф“.

Според истражувањата, звукот на свирење на џембе, кој се слуша на растојание од 5-7 милји, се зголемува во текот на ноќта, поради отсуството на струи на топол воздух. Така, пренесувајќи ја палката од село во село, тапанџиите можеа да го известат целиот округ. Многупати Европејците можеа да ја видат ефективноста на „буш телеграфот“. На пример, кога умрела кралицата Викторија, пораката била пренесена преку радио во Западна Африка, но немало телеграф во далечните населби, а пораката ја пренесувале тапанари. Така, тажната вест стигнала до надлежните неколку дена, па дури и недели порано од официјалното соопштение.

Еден од првите Европејци кој научил да свири џембе бил капетанот РС Ратрај. Од племето Ашанти дознал дека со помош на тапанар се репродуцираат напрегања, паузи, согласки и самогласки. Морзеовиот код не одговара за тапање.

Техника на свирење Џемба

Вообичаено, џембето се свири стоејќи, закачувајќи го тапанот со специјални ремени и стегајќи го меѓу нозете. Некои музичари претпочитаат да свират додека седат на лежечки тапан, меѓутоа, со овој метод, јажето за прицврстување се влошува, мембраната станува валкана, а телото на инструментот не е дизајнирано за тешки товари и може да пукне. На тапанот се свири со двете раце. Има три тонови: низок бас, висок и шлаканица или шлаканица. При удирање во центарот на мембраната се извлекува басот, поблиску до работ, висок звук, а шамарот се добива со меко удирање на работ со коските на прстите.

Оставете Одговор