Историја на ѕвоното
членовите

Историја на ѕвоното

Бел – ударен инструмент, во облик на купола, во чија внатрешност има јазик. Звукот од ѕвончето доаѓа од ударот на јазикот на ѕидовите на инструментот. Има и ѕвона што немаат јазик; тие се удираат одозгора со посебен чекан или блок. Материјалот од кој е направен инструментот е главно бронза, но во наше време, ѕвоната често се направени од стакло, сребро, па дури и од леано железо.Историја на ѕвонотоЅвоното е древен музички инструмент. Првото ѕвоно се појави во Кина во XNUMX век п.н.е. Беше многу мал по големина и закован од железо. Малку подоцна, во Кина, тие одлучија да создадат инструмент кој ќе содржи неколку десетици ѕвона со различни големини и дијаметри. Таквиот инструмент се одликуваше со повеќеслојниот звук и шаренило.

Во Европа, инструмент сличен на ѕвончето се појави неколку илјади години подоцна отколку во Кина и беше наречен карион. Луѓето кои живееле во тие денови го сметале овој инструмент за симбол на паганството. Во голема мера се должи на легендата за едно старо ѕвоно лоцирано во Германија, кое се нарекува „производство на свињи“. Според легендата, стадо свињи го пронашле ова ѕвоно во огромен куп кал. Луѓето го ставија во ред, го закачија на камбанаријата, но камбаната почна да покажува одредена „паганска суштина“, не испушташе никакви звуци додека не беше осветена од локалните свештеници. Поминаа векови и во православните цркви во Европа, камбаните станаа симбол на верата, на нив беа удирани познати цитати од Светото писмо.

Ѕвона во Русија

Во Русија, појавувањето на првото ѕвоно се случи на крајот на XNUMX век, речиси истовремено со усвојувањето на христијанството. До средината на XNUMX век, луѓето почнаа да фрлаат големи ѕвона, бидејќи се појавија фабрики за топење метал.

Кога ѕвонеа, луѓето се собираа на богослужба или на вече. Во Русија, овој инструмент беше направен со импресивна големина, Историја на ѕвонотосо многу силен и многу слаб звук, ѕвонењето на такво ѕвоно се слушало на многу долги растојанија (пример за тоа е „Царското ѕвоно“ направено во 1654 година, кое тежело 130 тони, а неговиот звук изнесувал повеќе од 7 милји). На почетокот на 5 век, на московските камбанарија имало до 6-2 ѕвона, од кои секоја тежела околу XNUMX центи, само еден ѕвонар се справил со тоа.

Руските ѕвона беа наречени „јазични“, бидејќи звукот од нив доаѓаше од олабавување на јазикот. Во европските инструменти, звукот доаѓаше од олабавување на самото ѕвоно или од удирање со специјален чекан. Ова е побивање на фактот дека црковните ѕвона дојдоа во Русија од западните земји. Покрај тоа, овој метод на удар овозможи да се заштити ѕвоното од расцепување, што им овозможи на луѓето да инсталираат ѕвона со импресивна големина.

Ѕвона во модерна Русија

Денес, камбаните се користат не само во камбанарија, Историја на ѕвонототие се сметаат за полноправни инструменти со одредена фреквенција на звук. Во музиката, тие се користат во различни големини, колку е помало ѕвончето, толку е поголем неговиот звук. Композиторите го користат овој инструмент за да ја нагласат мелодијата. Ѕвонењето на малите ѕвона сакаше да го користат во нивните креации од композитори како Хендл и Бах. Со текот на времето, збир на мали ѕвона беше опремен со специјална тастатура, што го олеснуваше користењето. Таков инструмент се користел во операта Волшебната флејта.

Историја колоколов

Оставете Одговор