Историја на хармоника
членовите

Историја на хармоника

Во големото и пријателско семејство на музички инструменти, секој има своја историја, свој уникатен звук, свои карактеристики. За еден од нив – инструмент со префинето и еуфонично име – хармоника, и ќе се дискутира.

Хармоника ги апсорбира својствата на различни музички инструменти. По изглед наликува на хармоника со копчиња, во дизајнот наликува на хармоника, а со копчињата и можноста за префрлување на регистарот е слична на пијано. Историја на хармоникаИсторијата на овој музички инструмент е неверојатна, извртена и сè уште предизвикува живи дискусии во професионалната средина.

Историјата на хармоника датира од античкиот исток, каде принципот на производство на звук од трска за прв пат се користел во музичкиот инструмент Шенг. Двајца талентирани мајстори застанаа на потеклото на создавањето на хармоника во нејзината вообичаена форма: германскиот часовник Кристијан Бушман и чешкиот занаетчија Франтишек Кирхнер. Вреди да се напомене дека тие не се познавале и работеле целосно независно еден од друг.

17-годишниот Кристијан Бушман, во обид да ја поедностави работата на подесување на оргулите, измислил едноставен уред – камертон во форма на мала кутија во која ставил метален јазик. Кога Бушман дишеше воздух во оваа кутија со устата, јазикот почна да звучи, давајќи тон на одреден тон. Подоцна, Кристијан додаде резервоар за воздух (крзно) на дизајнот и за да не вибрираат јазиците во исто време, тој ги снабдуваше со вентили. Сега, за да го добиете саканиот тон, неопходно беше да се отвори вентилот над одредена плоча, а остатокот да се остави покриен. Така, во 1821 година, Бушман го измислил прототипот на хармоника, кој го нарекол „аура“.

Речиси во исто време, во 1770-тите, чешкиот организатор Франтишек Кирхнер, кој работел во рускиот кралски двор, смислил нов систем на шипки од трска и го користел како основа за создавање рачна хармоника. Имаше малку заедничко со модерен инструмент, но главниот принцип на производство на звук од хармоника остана ист - вибрации на метална плоча под влијание на проток на воздух, притискање и дотерување.Историја на хармоникаНешто подоцна, рачната хармоника заврши во рацете на виенскиот орган мајстор Сирил Демијан. Тој работеше напорно за да ја подобри алатката, давајќи ѝ, на крајот, сосема поинаков изглед. Демиан го подели телото на инструментот на два еднакви дела, на нив постави клавијатури за левата и десната рака и ги поврза половините со мевчиња. Секое копче одговараше на акорд, кој однапред го одреди неговото име „хармоника“. Сирил Демијан официјално го претставил авторското име на неговиот инструмент на 6 мај 1829 година. По 17 дена, Демијан добил патент за својот изум и оттогаш 23 мај се смета за роденден на хармоника. Истата година започна масовното производство и продажба на новонаправен музички инструмент.

Историјата на хармоника продолжи на брегот на Јадранот - во Италија. Таму, на место во близина на Кастелфидардо, синот на фармер, Пауло Сопрани, ја купил хармоника на Демијан од еден скитник монах. Историја на хармоникаВо 1864 година, откако ги собрал локалните столари, тој отворил работилница, а подоцна и фабрика, каде што се занимавал не само со производство на алати, туку и со нивна модернизација. Така се роди индустријата за хармоника. Хармониката брзо ја освои љубовта не само на Италијанците, туку и на жителите на другите европски земји.

На крајот на 40 век, хармоника, заедно со емигрантите, го премина Атлантикот и цврсто се насели на северноамериканскиот континент, каде што на почетокот беше наречена „пијано на ремените“. Во XNUMXs, првите електронски хармоника беа изградени во САД.

До денес, хармоника е популарниот музички инструмент кој може да го изрази секое човечко чувство од безнадежен копнеж до радосна радост. И покрај ова, тој сè уште продолжува да се подобрува.

04 Историја аккордеона

Оставете Одговор