Историја на лаути
членовите

Историја на лаути

Луте – музички жичан искубен инструмент со решетки на вратот и тело во облик на круша.

Историја на појава

Лаутата е еден од древните музички инструменти, чиј точен датум и место на појавување не е со сигурност познат. Првиот цртеж на глинена плоча, нејасно налик на лаута, е датиран во средината на вториот милениум п.н.е. Археолошките ископувања сведочат за употребата на оваа алатка во Бугарија, Египет, Грција и Рим.

Благодарение на Бугарите, лаутата со краток врат стана популарна на Балканот. Во XNUMX век стана широко распространет во азиските земји, особено во Персија и Византија, а во XNUMX век беше донесен од Маврите во Шпанија. Наскоро алатката станува популарна насекаде. Во XNUMX-XNUMX век се играше во Италија, Португалија и Германија.

Изглед

Како што се ширеше инструментот, се менуваше изгледот и техниката на свирење, но останаа заедничките карактеристики. Дрвото се користи за изработка на лаута. Историја на лаутиЗвучната плоча е овална форма, направена од тенко дрво, почесто смрека, има единечна или тројна украсена розета наместо звучна дупка. Телото е направено од тврдо дрво: цреша, јавор, розово дрво. Во производството на вратот на лаутата, се користи светло дрво. Главната разлика помеѓу лајтата и другите жичени инструменти е тоа што вратот не виси над звучната плоча, туку е поставен на исто ниво со неа.

Зголемување на популарноста на лаутата

Во средниот век, инструментот имал 4 или 5 спарени жици. Се играше со плектум. Големината беше најразновидна. Историја на лаутиМузичарите за придружба ја користеле лаутата, која најчесто била импровизирана. Времето остави белег на бројот на жици. На крајот на ренесансата, имаше десет спарени жици, а барокните музичари веќе свиреа на четиринаесет. Имаше инструменти со деветнаесет жици.

XNUMX век стана златен за лајта. Стана еден од најраспространетите музички инструменти во Европа. На многу слики од тоа време, уметниците прикажувале луѓе како свират на лајта. Се промени и техниката на играње. Како по правило, се користеше посредник и врвовите на прстите за да се игра.

На крајот на XNUMX век, по напуштањето на плетенката, бројот на свирачи на лаут се зголеми. Историја на лаутиЗа овој музички инструмент во Европа се напишани преку 400 дела. Најважниот придонес го даде Франческо Спиначино. Зголемени експресивни можности, благодарение на делата на Џон Дауланд.

Во различни времиња, такви композитори како Антонио Вивалди, Јохан Себастијан Бах, Винченто Капирола, Карл Кохут и многу други ги пишувале своите дела за лаута. По своите дела се познати и современите композитори – Владимир Вавилов, Тоекико Сато, Максим Звонарев, Давид Непомук.

Местото на лаутата во XNUMX век

Во 1970 век, лаутата беше речиси заборавена. Само неколку од неговите сорти останаа во Германија, Украина и во земјите на Скандинавскиот Полуостров. Во XNUMX век, неколку музичари од Англија решија да ја вратат изгубената популарност на лаутата. Во тоа особено беше успешен британскиот лутенист и музиколог Арнолд Долмех. Веќе од XNUMX година, соло изведувачите и музичките групи почнаа да вклучуваат свирење на лаута во нивната концертна програма. Лукас Харис, Иштван Шабо, Венди Гилепси користеле дела од средниот век и барокот.

Музика 76. Музика епохи Возрожденија. Лютня — Академия занимательных наук

Оставете Одговор