Историја на Гасли
членовите

Историја на Гасли

Многу историчари се согласуваат дека гуслите се од словенско потекло. Нивното име е поврзано со врвката, која старите Словени ја нарекувале „гусла“ и кога ја влечеле испуштала звук на ѕвонење. Така е добиен наједноставниот инструмент кој еволуирал низ вековите и на крајот се претворил во уметничко дело со уникатен звук. На пример, во Велики Новгород, археолозите пронајдоа харфа направена од дрво со неверојатен пагански украс. Друго откритие беше долго само 37 см. Бил украсен со резби и илустрации на светата лоза.

Првото спомнување на харфата датира од XNUMX век и е содржано во грчки ракописи за Русите. Но, во самата Грција, овој инструмент беше наречен поинаку - цитара или псалтирија. Вториот често се користел во богослужбата. Вреди да се напомене дека „Псалтер“ го доби своето име благодарение на овој инструмент. На крајот на краиштата, во придружба на псалтирот се изведуваа богослужбени пеења.

Кај различни народи се наоѓал инструмент сличен на харфата и се нарекувал поинаку.

  • Финска – кантеле.
  • Иран и Турција – пресрет.
  • Германија – цитра.
  • Кина е гуќин.
  • Грција – лира.
  • Италија - харфа.
  • Казахстан - Жетиген.
  • Ерменија е канон.
  • Латвија – кокле.
  • Литванија – Канклес.

Интересно е што во секоја земја името на овој инструмент доаѓа од зборовите: „зуи“ и „гуска“. И ова е сосема логично, бидејќи звукот на харфата е сличен на татнеж.

Историја на Гасли

Инструментот во Русија беше исклучително сакан. Секој епски херој мораше да може да ги игра. Садко, Добриња Никитич, Аљоша Попович - ова се само некои од нив.

Гасли беа сигурни придружници на буфоните. Овој музички инструмент свиреше на дворот на кралот и на обичниот народ. Во средината на XNUMX век, дојдоа тешки времиња за буфоните, кои честопати се потсмеваа на кралското благородништво и црковниот авторитет. Ним им се заканувале смртни маки и биле испратени во егзил, а инструментите, вклучувајќи ја и харфата, биле одземени и уништени како нешто злобно и темно.

Двосмислена е и сликата на гусларот во словенскиот фолклор и литература. Од една страна, гуслар музичар едноставно може да ги забавува луѓето. И, од друга страна, да комуницира со друг свет и да складира тајно знаење. Околу оваа слика има многу тајни и мистерии, поради што е интересна. Во современиот свет, никој не ја поврзува харфата со паганството. И самата црква не е против овој инструмент.

Гасли поминаа долг пат и успеаја да преживеат до ден-денес. Промени во политиката, општеството, верата – оваа алатка преживеа сè и успеа да остане на побарувачката. Сега речиси секој народен оркестар го има овој музички инструмент. Гасли со својот древен звук и леснотија на игра создаваат незаборавна музика. Се чувствува посебен словенски вкус и историја.

И покрај фактот дека харфата е популарна меѓу луѓето, тие обично се прават во мали работилници. Поради ова, речиси секој инструмент е индивидуален и единствен креативен пример.

Оставете Одговор