Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба
Стринг

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

Првото нешто што ми доаѓа на ум со фразата „руски народен музички инструмент“ е гусли. Откако се појавија пред многу векови, тие сè уште не губат земја: интересот за нив од страна на изведувачите само се зголемува со текот на годините.

Што е гусли

Ghouls се нарекуваат стар руски инструмент кој припаѓа на категоријата жичени, кубени инструменти.

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

Во античко време, имало многу варијанти на инструменти слични на харфата:

 • харфа;
 • кифара;
 • порасни;
 • псалтирија;
 • лира;
 • ирански сантур;
 • литвански боцки;
 • латвиски кокле;
 • Ерменски канон.

Модерната харфа е трапезоидна структура со истегнати жици. Тие имаат силен, звучен, но мек звук. Темброт е преплавен, богат, потсетува на чврчорење на птиците, шум на поток.

Стар руски изум е составен дел на народните оркестри, ансамбли и го користат музичари на фолклорни групи.

Уред за алат

И покрај изобилството на сорти, сите модели имаат сличен дизајн, чии главни детали се:

 • Рамка. Материјал за производство - дрво. Има три компоненти: горната палуба, долната палуба, школка што ги поврзува палубите на страните. Горната палуба е изработена од смрека, даб, има резонаторска дупка во средината, која помага да се продолжи звукот, да се направи посилен, побогат. Долната палуба е направена од јавор, бреза, орев. Предниот дел од куќиштето е опремен со плоча со иглички, праг за подесување штипки и држач. Однатре, телото е опремено со вертикално залепени дрвени шипки кои ја зголемуваат отпорноста и рамномерно ги распределуваат звучните вибрации.
 • Стрингови. Колку жици има еден инструмент целосно зависи од неговиот тип. Количината варира од неколку парчиња до неколку десетици. Жиците се протегаат речиси по целото тело, фиксирани на метални иглички.
 • Држач за конци. Дрвен блок поставен помеѓу истегнатите жици и горната палуба. Им помага на низата да вибрира слободно, го засилува звукот.

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

историја

Гасли е еден од најстарите инструменти на планетата. Нивната историја започна во античко време, невозможно е да се одреди точниот датум на раѓање. Веројатно, идејата за создавање таков инструмент на античките луѓе била поттикната од жицата: со силна напнатост, тој испушта звук што е пријатен за уво.

Рускиот гусли, очигледно, го добил своето име од словенскиот збор „гусла“, што се преведува како врвка.

Скоро секоја нација во светот има слични жичени инструменти. Во Античка Русија, дури и пред да се појават писмени докази, гусларите биле прикажани на цртежи. Античките модели биле пронајдени во голем број при археолошките ископувања. Хероите на епскиот еп (Садко, Добриња Никитич) беа искусни харфисти.

Овој инструмент во Русија беше универзален омилен. Под него играа, пееја, славеа празници, се бореа со тупаници, раскажуваа бајки. Занаетчиството се пренесувало од татко на син. Дрвото кое се претпочиташе како основа беше смрека, јавор од јавор.

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

Во XV-XVII век, харфата стана постојан придружник на буфони. Тие беа користени во процесот на улични изведби. Кога буфоните беа забранети, алатките што ги користеа исто така исчезнаа. Руската креативност беше оживеана со доаѓањето на власт на Петар Велики.

Долго време харфата се сметаше за задоволство на селаните. Високата класа го претпочита благородниот звук на виолина, харфа, чембало. Нов живот на народниот инструмент во XNUMX век му дадоа ентузијастите В. Андреев, Н. Привалов, О. Смоленски. Дизајнираа цела палета на модели, од клавијатури до кубени, кои станаа дел од оркестрите кои изведуваат мајчин руска музика.

сорти

Еволуцијата на инструментот доведе до појава на многу видови, кои се разликуваат по бројот на жици, обликот на телото и начинот на кој се произведува звукот.

Птеригоиден (гласен)

Најстарата разновидност на руски гусли, за која се користела сикамората (друго име за античките модели во облик на крилја е сикамор).

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

Најпопуларните денес, имаат одлични опции за прилагодување. Бројот на жици варира, обично 5-17. Вагата е дијатонска. Жиците се во облик на вентилатор: растојанието меѓу нив се стеснува додека се приближувате до опашката. Употреба на модели во облик на крила – изведба на соло делови, како и како придружба.

Во облик на лира

Така се нарекуваат поради сличноста со лирата. Карактеристична карактеристика е присуството на прозорец за играње, каде што изведувачите ја ставаат својата втора рака за да манипулираат со жиците.

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

Во облик на шлем (псалтер)

Харфата во облик на шлем имаше на залиха 10-26 жици. Свирејќи ги, харфистот ги користел двете раце: со десната ја свирел главната мелодија, со левата придружувал. Потеклото на овој модел е контроверзно: постои верзија дека тие биле позајмени од народите од регионот на Волга (има слични чувашки, Мари гусли на руски).

Големата харфа од овој тип беше наречена „псалтир“: тие често ги користеа свештенството во храмовите.

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

Поправени тастатури

Тие се дизајнирани на почетокот на 4 век, основата е правоаголна харфа. Тие изгледаат како пијано: копчињата се лево, жиците се десно. Со притискање на копчињата, музичарот отвора строго дефинирани жици кои треба да звучат во моментот. Опсегот на инструментот е 6-49 октави, бројот на жици е 66-XNUMX. Се користи главно за придружни цели, во оркестри на народни инструменти.

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

Стационарно скинат

Тие се метална рамка со прилично голема големина, во која жици се протегаат на две нивоа. Рамката е поставена во специјално куќиште опремено со ногарки - тоа му овозможува да стои на подот, изведувачот стои во близина.

Не е лесно да се користи таков инструмент, но има широк спектар на можности за изведба, што ви овозможува да изведувате ремек-дела од секаква сложеност, која било музичка насока.

Гасли: опис на инструментот, историја, сорти, звук, композиција, употреба

Техника за играње

Во античка Русија, харфата се свирела додека седеле, ставајќи го инструментот на колена, а горниот крај се потпирал на градите. Тесната страна на структурата изгледа десно, широката страна лево. Некои модерни модели сугерираат дека музичарот го изведува делото стоејќи.

Извлекувањето на звукот се случува со удар на жиците со прсти или посредник. Десната рака ги допира сите жици во исто време, додека левата рака ги пригушува звуците кои звучат премногу гласно во овој момент.

Вообичаени техники на свирење се глисандо, штракање, хармонично, тремоло, неми.

Производството на Гусли го вршат мали претпријатија кои произведуваат производи по нарачка. Музичарот може да нарача инструмент кој е погоден по големина за неговата висина, градба - тоа во голема мера ќе го олесни свирењето на харфа.

ГУСЛИ 🎼 САМЫЙ ЗАГАДОЧНЫЙ РУССКИЙ ИНСТРУМЕНТ

Оставете Одговор