Гуќин: опис на инструментот, како функционира, звук, како да се свири
Стринг

Гуќин: опис на инструментот, како функционира, звук, како да се свири

Qixianqin е кинески музички инструмент. Познат по своите напредни техники на играње и долгата историја. Алтернативно име е гуќин. Поврзани светски инструменти: кајјам, јатиг, гусли, харфа.

Што е гуќин

Тип на инструмент – жичан хордофон. Семејството е цир. Гуќинот се свири уште од античко време. Од неговиот изум, политичарите и академиците го почитуваат како инструмент на голема софистицираност и софистицираност. Кинезите го нарекуваат гукин „таткото на кинеската музика“ и „инструментот на мудреците“.

Qixianqin е тивок инструмент. Опсегот е ограничен на четири октави. Отворените жици се штимаат во бас-регистерот. Низок звук 2 октави под средината C. Звуците се произведуваат со кубење отворени жици, запирање на жици и хармоника.

Гуќин: опис на инструментот, како функционира, звук, како да се свири

Како функционира гуќин

Изработката на гукин е прилично сложен процес, како и создавањето на други музички инструменти. Qixianqin се издвојува по својата симболика во изборот на составните материјали.

Главниот уред е звучна камера. Големина во должина – 120 см. Ширина - 20 см. Комората е формирана од две дрвени штици, преклопени заедно. Една штица има засек внатре, формирајќи шуплива комора. На задната страна на куќиштето се отсечени звучни дупки. Жиците се поддржани од круната и мостот. Центарот на горниот дел делува како врат. Вратот е наклонет под агол.

Алатката има ногарки на дното. Целта не е да се блокираат звучните дупки. Под дното има механизам за подесување. Жиците традиционално се направени од свила. Има модерни со челичен слој.

Според традицијата, гукинот првично имал 5 жици. Секоја низа претставуваше природен елемент: метал, дрво, вода, оган, земја. Во ерата на династијата Џоу, Вен-ванг додаде шеста низа како знак на тага за својот мртов син. Наследникот Ву Ванг додаде седми за да ги мотивира војниците во битката кај Шанг.

Гуќин: опис на инструментот, како функционира, звук, како да се свири

Постојат 2 популарни модели од XXI век. Првиот е роднина. Должина - 1 m. Се користи во соло изведби. Вториот е со Должина – 2 m. Број на жици – 13. Се користи во оркестарот.

Популарни ваги: ​​C, D, F, G, A, c, d и G, A, c, d, e, g, a. При свирење дует, вториот инструмент не го покрива гуќинот.

Историја на алатката

Кинеската легенда која се пренесува од генерација на генерација вели дека повеќето кинески инструменти се појавиле пред 5000 години. Легендарните ликови Фу Кси, Шен Нонг и Жолтиот император го создадоа гукин. Оваа верзија сега се смета за измислена митологија.

Според истражувачите, вистинската историја на qixianqin е стара околу 3000 години, со грешка од еден век. Музикологот Јанг Јинглу ја дели историјата на гукин на 3 периоди. Првиот е пред подемот на династијата Чин. Во првиот период, гуќинот се здоби со популарност во оркестарот во дворот.

Во вториот период, инструментот бил под влијание на конфучијанската идеологија и таоизмот. Музиката се шири во династиите Суи и Танг. Во вториот период, беа направени обиди да се документираат правилата на Играта, нотацијата и стандардите. Најстариот преживеан модел на qixianqin припаѓа на династијата Танг.

Третиот период се карактеризира со компликација на композициите, појава на општо прифатени техники на играње. Династијата Сонг е родното место на златниот период на историјата на Гукин. Има многу песни и есеи од третиот период што требаше да се играат на qixianqing.

Гуќин: опис на инструментот, како функционира, звук, како да се свири

Користење

Qixianqin првично се користел во кинеската народна музика. Традиционално, инструментот се свиреше во тивка просторија сам или со неколку пријатели. Современите музичари свират на големи концерти користејќи електронски пикап или микрофони за да го засилат звукот.

Популарен состав од XNUMX век наречен „Рокудан но Ширабе“. Автор е слепиот композитор Јацухаши Канг.

Како симбол на високата култура, qixianqin активно се користи во кинеската популарна култура. Алатката се појавува во филмовите. Филмските актери немаат вештини за глума, па импровизираат. Аудио песна со снимка од професионална репродукција е поставена над видео секвенцата.

Во филмот Херој на Џанг Јиму се појавува прецизно пресоздадено свирење на гукинг. Ликот Ксу Куанг игра древна верзија на гукин во сцената на палатата, додека Безимениот го одвраќа нападот од непријателот.

Инструментот беше користен на отворањето на Летните олимписки игри 2008 година. Составен од Чен Леиџи.

Гуќин: опис на инструментот, како функционира, звук, како да се свири

Како да играш

Техниката на свирење на гуќин се нарекува прстене. Репродуцираната музика е поделена на 3 различни звуци:

  • Првиот е пее јин. Буквалниот превод е „звуци што звучат не залепени заедно“. Извлечена со отворена низа.
  • Вториот е Фанг Јин. Значењето е „лебдечки звуци“. Името доаѓа од хармоника, кога свирачот нежно ја допира жицата со еден или два прста во одредена положба. Се произведува чист звук.
  • Третиот е јин или „запрен звук“. За да извлече звук, играчот ја притиска жицата со прстот додека не застане на телото. Потоа раката на музичарот се лизга нагоре и надолу, менувајќи го тонот. Техниката за извлекување звук е слична на свирењето на слајд гитара. Техниката гуќин е поразновидна, користејќи ја целата рака.

Според книгата Cunjian Guqin Zhifa Puzi Jilan, постојат 1070 техники за играње прсти. Ова е повеќе од другите западни или кинески инструменти. Современите играчи користат во просек по 50 техники. Учењето да се игра qixianqing е тешко и одзема многу време. Невозможно е да се научат сите техники без квалификуван учител.

https://youtu.be/EMpFigIjLrc

Оставете Одговор