Ефекти од гитарски реверб
членовите

Ефекти од гитарски реверб

Ефекти од гитарски ревербКако што сугерира името, ревербните ефекти и уредите од овој тип се дизајнирани да го добијат соодветниот реверб за звукот на нашата гитара. Меѓу овие видови ефекти, можеме да ги најдеме поедноставните и посложените, кои се вистински комбинации во оваа област. Овие типови на ефекти се дизајнирани не само да дадат карактеристична длабочина на ревербот, туку тука можеме да најдеме и разни видови ехо и рефлексии. Се разбира, засилувачите се опремени и со ваков вид ефекти, но доколку сакаме да ги прошириме нашите звучни можности, вреди да се обрне внимание на дополнителни ефекти на стапалата специјално посветени во оваа насока. Благодарение на ова решение, овој ефект можеме да го имаме под постојана контрола со исклучување или вклучување. Ќе го спроведеме нашиот преглед на три уреди од различни производители.

Reverb

MOOER A7 Ambient Reverb е вистински комбајн сместен во мини куќиште. Муер звуците се засноваат на уникатен алгоритам, а самиот ефект обезбедува седум различни звуци на реверб: плоча, сала, искривување, тресење, здроби, треперење, сон. Многубројните поставки, вградената меморија и USB конекторот го прават исклучително универзален уред. Параметрите се регулирани со 5 минијатурни потенциометри на панелот дополнети со копчето SAVE со вградена ЛЕД со две бои. Ножниот прекинувач може да работи во режими на вистински бајпас и баферски бајпас, влезните и излезните приклучоци се наоѓаат на страните на спротивните страни, а напојувањето од 9V DC / 200 mA на горниот преден панел. Mooer A7 - YouTube

 

Одлагање

Друг ефект на реверб кој вреди да се размисли е NUX NDD6 Dual Time Delay. Има 5 симулации за доцнење на бродот: аналогни, мод, диги, мод, реверб доцнење и лупер. За поставување на звукот се задолжени четири потенциометри: ниво – јачина, параметар – во зависност од режимот на симулација има различни функции, време, односно времето помеѓу отскокнувањата и повторувањето, односно бројот на повторувања. Ефектот има и втор синџир на одложување, благодарение на кој можеме да додадеме ефект на двојно одложување со различни времиња и број на повторувања на нашиот звук. Дополнителна опција е лупер, благодарение на кој можеме да ја вртиме фразата што се репродуцира и да додадеме нови слоеви од нашата музика на неа или само да ја вежбаме. На бродот наоѓаме и вистински бајпас, целосно стерео, темпо на допир. Се напојува само од AC адаптерот.

Аналогното доцнење (40 ms ~ 402 ms) се заснова на уредот Bucket-Brigade (BBD), дискретно аналогно доцнење. PARAMETER ја прилагодува длабочината на модулацијата.

Tape Echo (55ms ~ 552ms) се базира на алгоритам RE-201 Tape Echo со технологија NUX Core Image. Користете го копчето PARAMETER за да ја прилагодите заситеноста и да почувствувате изобличување на одложеното аудио.

Digi Delay (80ms ~ 1000ms) се заснова на модерен дигитален алгоритам со магична компресија и филтер.

Доцнењето на MOD (20ms ~ 1499ms) се заснова на алгоритамот Ibanez DML; чудно и прекрасно модулирано доцнење.

VERB Delay (80ms ~ 1000ms) е начин да се направи задоцнување да звучи тридимензионално.

Нема сомнеж дека има на што да се работи и тоа е одличен предлог за гитаристи кои бараат многу длабоки, дури и неземни звуци. NUX NDD6 двојно временско доцнење - YouTube

ехо

JHS 3 Series Delay е едноставен Ехо ефект со три копчиња: мешање, време и повторување. На плочата има и прекинувач Type што ја менува дигиталната природа на чистите рефлексии на поаналогни, потопли и повалкани. Овој ефект ви овозможува да балансирате помеѓу богати и топли или чисти и беспрекорни ехо. Овој модел обезбедува време на одложување од 80 ms до 800 ms. Ефектите имаат 3 контролни копчиња и еден прекинувач, што ви овозможува целосна контрола врз нивниот звук. Одложување на серијата JHS 3 - YouTube

Сумација

Reverb е ефект кој им е добро познат на повеќето гитаристи. На пазарот има многу голем избор на такви реверб гитарски ефекти. Тие се исто така еден од најчесто избраните и најчесто користените ефекти. За да можете да го направите најдобриот избор, потребно е многу време. Овде, пред сè, потребно е да се тестираат и споредат поединечните модели и брендови. Вреди да се споредат ефектите од истата група, во сличен опсег на цени на различни производители. Кога тестирате поединечни ефекти, обидете се да го направите тоа на добро познати лижења, соло или омилени фрази кои се лесни за репродукција.

Оставете Одговор