слика за градење гитара | гитарпрофи
Гитара

слика за градење гитара | гитарпрофи

Фотографија на структурата на гитарата:

„Упатство“ Лекција по гитара бр. 2

слика за градење гитара | гитарпрофи

Врвот на гитарата е направен од резонантна смрека или кедар, но овие видови дрво обично се користат на скапи концертни гитари. Овде, на палубата, има држач со шест отвори кои служат за прицврстување на жиците. Жиците се потпираат на седло, што помага да се задржат на одредена висина над вратот на гитарата. На горната палуба има дупка за резонатор и розета што ја врамува со инлеј (обрасци). На задната страна на телото е долната палуба. На главните гитари, долната звучна плоча е залепена од две парчиња дрво поврзани со цевки. Обично цевководи се користат за зајакнување на цвест. Во структурата на гитарата, фретбордот му дава на инструментот одредена елеганција. Направено е од многу тврдо дрво како што е буката. На врвот на таблата е поставена табла од абонос или розово дрво на која се прикачени табли. Таблата за прсти завршува со навртка која помага да се држат жиците над решетките и над главата до ролерите, на кои жиците се развлекуваат со помош на штипки. За убавина, понекогаш се сече шема на главата.

Внатрешната структура на гитарата

Внатрешната структура на гитарата има свои карактеристики, бидејќи попречните пружини на горната и долната звучна плоча и пружините во облик на вентилатор на горната звучна плоча се користат за зајакнување на палубите и подобрување на темброт и звукот на инструментот. Горните и долните палуби се прицврстени на школките (страните на инструментот) со помош на „крекери“. Благодарение на овие прицврстувања, палубите се совршено поврзани со школките.

слика за градење гитара | гитарпрофи

Во внатрешната структура на горната палуба на класичната гитара и внатрешната структура на палубата на поп акустична гитара, постои разлика во распоредот на пружините во облик на вентилатор, бидејќи овие инструменти користат различни жици (најлон и метал) во смисла на тембр, звучност и напнатост.

Врв за класична гитара

 слика за градење гитара | гитарпрофи

Поп акустична гитара

слика за градење гитара | гитарпрофи

ПРЕТХОДЕН ЧАС #1 СЛЕДЕН ЛЕК #3 

Оставете Одговор