Гонг: дизајн на инструменти, историја на потекло, типови, употреба
Тапани

Гонг: дизајн на инструменти, историја на потекло, типови, употреба

На почетокот на 2020 година, кинески работници од градот Чангл открија совршено зачуван бронзен ударен инструмент на градилиште. По неговото испитување, историчарите утврдиле дека откриениот гонг припаѓа на периодот на династијата Шанг (1046 г. п.н.е.). Неговата површина е великодушно украсена со украсни дезени, слики од облаци и молњи, а неговата тежина е 33 килограми. Изненадувачки, ваквите антички инструменти денес активно се користат во академска, оперска музика, национални ритуали, за сесии за звучна терапија и медитации.

Историја на потекло

Големиот гонг се користел за ритуални цели. Се појави пред повеќе од 3000 години, се смета за древен кинески инструмент. Слични идиофони имаа и други земји во Југоисточна Азија. Се веруваше дека моќниот звук може да ги избрка злите духови. Ширејќи се во бранови во вселената, тој ги воведе луѓето во состојба блиска до транс.

Гонг: дизајн на инструменти, историја на потекло, типови, употреба

Со текот на времето, гонгот почна да се користи за собирање жители, за објавување на доаѓањето на важни луѓе. Во античко време, тој беше воен музички инструмент, поставувајќи војска за безмилосно уништување на непријателот, подвизи на оружје.

Историските извори укажуваат на потеклото на гонгот во југозападна Кина на островот Јава. Тој брзо се здоби со популарност низ целата земја, почна да звучи во театарски претстави. Се покажа дека времето нема моќ над пронајдокот на древните Кинези. Уредот денес е широко користен во класична музика, симфониски оркестри, опера.

Изградба на гонг

Голем метален диск виснат на потпора од железо или дрво, кој се удира со чекан – малета. Површината е конкавна, дијаметарот може да биде од 14 до 80 сантиметри. Гонгот е метален идиофон со одреден тон, кој припаѓа на семејството металофони. За производство на ударни инструменти, се користат бакарни и бронзени легури.

За време на Play, музичарот удира во различни делови од кругот со малетата, предизвикувајќи таа да осцилира. Извлечениот звук цвета, совршено го издава расположението на вознемиреност, мистерија, ужас. Обично опсегот на звукот не оди подалеку од малата октава, но гонгот може да се намести на друг звук.

Гонг: дизајн на инструменти, историја на потекло, типови, употреба

сорти

Во модерната употреба, има над триесетина гонги кои се движат од големи до мали. Најчести се суспендираните структури. Се свират со стапови, слични се користат за тапање. Колку е поголем дијаметарот на алатот, толку се поголеми малетите.

Уредите во облик на чаша имаат фундаментално различна техника на играње. Музичарот го „навиткува“ гонгот така што го провлекува прстот по неговиот обем и удира со чекан. Произведува помелодичен звук. Таквите инструменти се широко користени во будизмот.

Најчестиот тип на гонг на Запад е непалскиот пеачки сад кој се користи во звучната терапија. Неговата големина може да варира од 4 до 8 инчи, а карактеристиката што го одредува звукот е тежината во грамови.

Гонг: дизајн на инструменти, историја на потекло, типови, употреба
Непалска чинија за пеење

Постојат и други видови:

  • чау – во античко време тие ја играа улогата на модерна полициска сирена, на чиј звук требаше да се расчисти патот за премин на достоинственици. Големина од 7 до 80 инчи. Површината е речиси рамна, рабовите се свиткани под прав агол. Во зависност од големината, инструментот ги добил имињата на Сонцето, Месечината и разни планети. Така звуците на Сончевиот Гонг можат да имаат корисен ефект врз нервниот систем, да смират, да го ублажат стресот.
  • џинг и фујин – уред со дијаметар од 12 инчи, кој наликува на низок, малку скратен конус во форма. Специјалниот дизајн ви овозможува да го намалите тонот на звукот за време на изведувањето на музиката.
  • „брадавица“ – уредот има испакнатост во центарот на кругот, кој е направен од различна легура. Наизменично удирајќи по телото на гонгот, потоа „брадавицата“, музичарот наизменично се менува помеѓу густ и светол звук.
  • fung luo – дизајнот е претставен со два уреди со различни дијаметри. Поголема го намалува тонот, помала го крева. Кинезите ги нарекуваат фунг луо, ги користат во оперски претстави.
  • pasi – во театарска употреба, се користи за да се означи почетокот на претставата.

    „бриндл“ или хуи јин - лесно се мешаат со „опера“. Инструментот е способен малку да го намали звукот. Додека свири, музичарот го држи дискот за кабелот.

  • „Солар“ или фенг – оперски, народен и ритуален инструмент со иста дебелина на целата површина и брзо избледување на звукот. Дијаметар од 6 до 40 инчи.
  • „ветер“ - има дупка во центарот. Големината на гонгот достигнува 40 инчи, звукот е долг, извлечен, како завивањето на ветрот.
  • heng luo – способност да се извлече долг, долго распаѓачки звук на пијанисимо. Една од сортите се „зимски“ гонги. Нивната карактеристична карактеристика е нивната мала големина (само 10 инчи) и „брадавица“ во центарот.

Во Југоисточна Азија, црн, неполиран идиофон, кој во Европа се нарекува „балиски“ стана широко распространет. Карактеристика - брзо зголемување на тонот со формирање на остар стакато.

Гонг: дизајн на инструменти, историја на потекло, типови, употреба

Улога во оркестарот

Гонгите се широко користени во Пекиншката опера. Во оркестарскиот звук, тие создаваат акценти на вознемиреност, важноста на настанот и прикажуваат опасност. Во симфониската музика најстариот музички инструмент го користеле П.И. Чајковски, М.И. Глинка, С.В. Рахманинов, Н.А. Во азиската народна култура, нејзините звуци ги придружуваат танцовите броеви. Поминувајќи низ вековите, гонгот не го изгубил своето значење, не е изгубен. Денес дава уште поголеми можности за имплементација на музичките идеи на композиторите.

Гонги преглед. Почему звук гонга используют за медитации, звуковой терапии и јоги.

Оставете Одговор