Стаклена хармоника: опис на инструментот, композиција, историја, употреба
Идифони

Стаклена хармоника: опис на инструментот, композиција, историја, употреба

Редок инструмент со необичен звук спаѓа во класата на идиофони, во кои звукот се извлекува од телото или од посебен дел од инструментот без негова прелиминарна деформација (компресија или напнатост на мембраната или жицата). Стаклената хармоника ја користи способноста на навлажнетиот раб на стаклен сад да произведува музички тон при триење.

Што е стаклена хармоника

Главниот дел од неговиот уред е збир на хемисфери (чаши) со различни големини направени од стакло. Деловите се монтирани на силна метална прачка, чии краеви се прицврстени на ѕидовите на дрвена резонаторска кутија со капак со шарки.

Стаклена хармоника: опис на инструментот, композиција, историја, употреба

Оцет разреден со вода се истура во резервоарот, постојано навлажнувајќи ги рабовите на чашите. Оската со стаклени елементи се ротира благодарение на механизмот за пренос. Музичарот ги допира чашите со прстите и во исто време ја става оската во движење со притискање на педалата со ногата.

историја

Оригиналната верзија на музичкиот инструмент се појави во средината на 30 век и беше сет од 40-XNUMX чаши исполнети со вода на различни начини. Оваа верзија беше наречена „музички чаши“. Во средината на XNUMX век, Бенџамин Френклин го подобри со развивање на структура на хемисфери на оска, управувана од возење со нога. Новата верзија беше наречена стаклена хармоника.

Повторно измислениот инструмент брзо се здоби со популарност меѓу изведувачите и композиторите. Деловите за него ги напишаа Хасе, Моцарт, Штраус, Бетовен, Гаетано Доницети, Карл Бах (син на големиот композитор), Михаил Глинка, Пјотр Чајковски, Антон Рубинштајн.

Стаклена хармоника: опис на инструментот, композиција, историја, употреба

До почетокот на 1970 век, мајсторството за свирење на хармоника е изгубено, таа стана музејска поставка. Композиторите Филип Сард и Џорџ Крам привлекоа внимание на инструментот во XNUMX-тите. Потоа, музиката на стаклените хемисфери звучеше во делата на современите класицисти и рок музичари, на пример, Том Вејтс и Пинк Флојд.

Користење на алатката

Неговиот необичен, неземен звук изгледа возвишено, магично, мистериозно. Стаклена хармоника се користела за создавање атмосфера на мистерија, на пример, во деловите на суштества од бајките. Франц Месмер, лекарот кој ја открил хипнозата, користел таква музика за да ги опушти пациентите пред прегледите. Во некои германски градови, стаклената хармоника е забранета поради наводно негативно влијание врз луѓето и животните.

„Танцот на самовилата на шеќерната слива“ на стаклената армоника

Оставете Одговор