Гиџак: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук, употреба
Стринг

Гиџак: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук, употреба

Гиџак припаѓа на различни музички инструменти со жичени лакови и активно се користи од турските народи и Таџикистанците.

Нејзиниот изглед датира од XNUMX век - според легендата, креаторот е научник, доктор и филозоф од Централна Азија Авицена.

Телото на џијакот во облик на чинија е направено од дрво, кора од тиква и лушпи од кокос уште од античко време. Надворешната страна е покриена со кожа. Долгиот врат и телото се прицврстени со метална прачка, чиј испакнат крај делува како држач при играње. Во раните примероци имало 2 или 3 свилени жици, но сега најзастапени се 4 метални жици.

Гиџак: што е тоа, состав на инструменти, историја, звук, употреба

Држете ја алатката во вертикална положба. Современите музичари претпочитаат да работат со лак за виолина, но некои се повеќе навикнати да свират со нешто што изгледа како лак за пукање.

Опсегот е една и пол октави, системот е четврти. Инструментот создава досаден, крцкав звук.

Гиџак е член на узбекистанскиот национален инструментален оркестар. Свири народни мелодии. Во музичката практика се користат подобрени сорти на инструментот (виола, бас, контрабас).

Знакомство с музыкальным инструментом гиџак

Оставете Одговор