Ганлин: опис на алатката, производство, историја, употреба
месинг

Ганлин: опис на алатката, производство, историја, употреба

Ганлин е вид дувачки инструмент што го користат тибетските монаси за изведување ритуални химни во будистичкиот обред Чод. Целта на церемонијата е отсекување на телесните желби, лажниот ум, ослободувањето од илузијата на двојноста и пристапот кон Празнината.

На тибетски, ганлин звучи како „rkang-gling“, што буквално се преведува како „флејта направена од коска на ногата“.

Ганлин: опис на алатката, производство, историја, употреба

Првично, музички инструмент беше направен од цврста човечка тибија или бутна коска, со додадена сребрена рамка. На предниот дел беа направени две дупки, кои беа наречени „коњски ноздри“. Звукот што се пушташе за време на ритуалот на Чод беше како рикање на мистичен коњ. Животното го однело вистинскиот ум на вештиот во Среќната земја на Бодисатва.

За ритуалната флејта земале коска на млад човек, по можност оној кој извршил злосторство, умрел од заразна болест или бил убиен. Тибетскиот шаманизам долго време влијаеше на будизмот. Монасите верувале дека звукот што го прави музички инструмент ги истерува злите духови.

Се верувало дека животинските коски не се погодни за правење ритуална флејта. Ова може да предизвика незадоволство, гнев кај духовите, па се до наметнување на проклетство на местото каде што звучела музиката од таков инструмент. Сега, метална цевка се зема како почетен материјал за гунлин.

Изготовление ганглинга, ритуальной дудки из кости. Изработка на Kangling

Оставете Одговор