Гадулка: опис на инструментот, композиција, историја, звук, градба, употреба
Стринг

Гадулка: опис на инструментот, композиција, историја, звук, градба, употреба

Во балканската традиционална култура посебно место зазема жичаниот лак гудулка. Бугарските празници, фолк фестивалите не се целосни без неговиот хармоничен звук.

Уред

Телото во облик на круша со жици е основата на уредот на гадулка. Изработен е од дрво. Телото е со дупчиња, непречено се претвора во широк врат. Навлаката (предната страна) е направена само од борови видови. Во старо време се земало орев за да се направи гудулка.

Карактеристична карактеристика на дизајнот е отсуството на облоги. Свилените жици се прикачени на долната игла. Нивниот број се движи од 3 до 10. Може да има до 14 дополнителни резонантни. Во горниот овален дел се наоѓаат штипките.

Гадулка: опис на инструментот, композиција, историја, звук, градба, употреба

За време на Play, музичарот може да ја прицврсти иглата на ременот. Во различни региони на Бугарија, големината и тежината на гадулка може да варираат. Најмалите примероци се наоѓаат во регионот на Добруја.

историја

Потеклото на инструментот е античко. Се игра уште од средниот век. Тогаш на гадулка не и требаше штимање, се користеше за соло изведба. Претставници на бугарскиот хордофон би можеле да бидат персискиот кеманча, европскиот ребек, арапскиот ребаб. Армуди кеменче има звучни дупки во форма на D, како звучник. И рускиот народ има сличен инструмент - свирчето.

Приказна

Опсегот на свирење на бугарскиот хордофон е 1,5-2 октави. Современите примероци имаат квантно-квинт систем (ла-ми-ла). Во соло верзија, музичарот може да свири, подесувајќи го инструментот по негова дискреција. Звучните жици додаваат мек, нежен звук на дронот.

Се користи стар претставник на бугарската култура, како во ансамбл, така и во соло. Хордофонот е поставен вертикално, за време на Play музичарот може да пее, придружувајќи се сам. Најчесто тоа се смешни, тркалезни или танцови песни.

https://youtu.be/0EVBKIJzT8s

Оставете Одговор