Народна гитара: карактеристики на дизајнот, употреба, разлика од другите модели
Стринг

Народна гитара: карактеристики на дизајнот, употреба, разлика од другите модели

Меѓу другите акустични жици, посебно место зазема народната гитара. Поради неговите карактеристики, ви овозможува да свирите дела од различни стилови. Подеднакво е популарен и кај почетниците и кај професионалците. Кантри, блуз, џез, поп-песни - кој било жанр звучи одлично на варијација на класичната „шестжина“.

Карактеристики на дизајнот

Моделот го должи својот изглед на познатиот лаута Кристијан Мартин во средината на XNUMX век. И тогаш музичарите се обидоа да најдат решение за засилување на звукот, недоволно по јачина за концертни настапи и придружба. Во текот на експериментите со класичната „акустика“ со шест жици, тој создаде модел на гитара со големо тело, тесен врат и метални жици.

Народна гитара: карактеристики на дизајнот, употреба, разлика од другите модели

Мартин го сметаше главниот проблем за создавање силна напнатост и зголемување на „кутијата“ за деформација на куќиштето, па затоа го зацврсти својот модел со комплет пружини, шипка за бандаж. Всушност, тој ставил чинии вкрстени меѓу себе под горната палуба.

Алатката комбинира неколку варијанти кои имаат разлики:

  • џамбо – тело во облик на круша, звукот е силен, звучен;
  • dreadnought – големината е исто така поголема, но звукот е различен по длабочина;
  • flattop – тежи помалку, има рамно тело.

Фолкот е помал од џамбо или дредноут, но нема помалку експресивни акустични способности.

Народна гитара: карактеристики на дизајнот, употреба, разлика од другите модели

Металните жици може да се прилагодат во висина, што влијае на средните и ниските фреквенции. Посебна плоча, пикгард, ја штити горната палуба од ударите на прстите на музичарот. На дното на вратот, гитарата има засек што му олеснува на играчот да пристапи до високите лопатки под 12-тиот лост.

Разлика од другите модели

Покрај зголемената големина, народната гитара има и други разлики што ја разликуваат од инструментите на групата жичени скубени:

  • тесен врат со заоблена површина;
  • метални или бронзени жици;
  • повеќе од „класичните“ фроти;
  • долната опашка е поблиску до дупката на резонаторот.

На малите деца им е потешко да свират на таков инструмент отколку на класична гитара со најлонски жици. На металните жици им е потребна поголема сила за стегање, а на почетокот свирењето може да ги повреди ненавикнатите врвови на прстите.

Народна гитара: карактеристики на дизајнот, употреба, разлика од другите модели

Користење

Народната гитара е вистинско откритие за различни музичари. Совршен за песни на камперски оган, домашни камерни концерти и настапи на сцените на клубовите. Моќниот звук им овозможува на изведувачите да го однесат до публиката без да користат никакво засилување на звукот освен микрофон. Звучи гласно, ѕвонење, идеално за придружба, совршено ги рефлектира брзите, динамични ритамски делови.

Народната гитара својата најголема популарност ја стекна во 60-тите години на минатиот век, иако беше измислена еден век порано. Во тоа време, изведувачите на песни почнаа сè повеќе да излегуваат на сцената со инструмент, самостојно да се придружуваат себеси. Обожавателите на легендарните Битлси, кои активно го користеа моделот на своите концерти, се заљубија во силниот звук.

Совладувајќи ја народната гитара, можете лесно да свирите електрична - тие имаат иста структура и ширина на вратот. Исто така, за свирење често се користи техниката плектум, која како електрична гитара ги проширува можностите на акустичен ансамбл.

Акустическая-классическая гитара vs фолк гитара. Во чем отличие?

Оставете Одговор