Флугелхорн: што е тоа, опсег на звук, разлика од цевка
месинг

Флугелхорн: што е тоа, опсег на звук, разлика од цевка

Кога инструменталната изведба на блех или џез бенд треба да нагласи одреден пасус, стапува во игра и ведрото. Има висок звук, звучи меко, природно, не гласно. За оваа функција, тој беше сакан од композитори кои пишуваат музика за дувачки, симфониски или џез бендови.

Што е флугелхорн

Инструментот е дел од групата бакар-дувачки. Репродукцијата на звукот се случува со дување воздух низ писката и поминување низ конусната дупка на бурето. Трубачите свират на ведрото. Надворешната сличност ви овозможува да ја споредите со најблиските семејни инструменти - труба и корнет. Карактеристична карактеристика е поширок размер. Дувачкиот музички инструмент е опремен со 3 или 4 вентили. Потеклото на името потекнува од германските зборови за „крило“ и „рог“.

Флугелхорн: што е тоа, опсег на звук, разлика од цевка

Разлика од цевка

Разликата меѓу инструментите не е само во попроширениот дел на конусниот канал на флугелхорн и поширокото ѕвоно. Исто така, нема подесување на коленото на главната канална цевка. Прилагодувањето се врши со менување на положбата на писката. Малку се турка или, обратно, се става напред. Можете да го прилагодите флугелхорнот веднаш за време на репродукцијата со помош на специјален активирач на страничната гранка на третиот вентил. Трубачот лесно се обновува при менување инструменти.

звучи

Како и повеќето саксорни, флугелхорн има австриско потекло. Се користел во армијата за сигнализација, главно во пешадијата. Инструментот не бил погоден за свирење во дувачки оркестар. Но, во XNUMX век, во текот на подобрувањата, тој стана посоодветен за придружување на дополнителни делови во оркестарски звук.

Најчесто, флугелхорните се користат во подесувањето на B-рамни со опсег на звук од „E“ на мала октава до „B-flat“ на втората. Поради ограничениот опсег на звук, тие не се користат често, главно за импровизација и ставање акценти во оркестарската музика.

Флугелхорн: што е тоа, опсег на звук, разлика од цевка

историја

Појавата на инструментот оди длабоко во минатите векови. Некои веруваат дека звукот на саксорните се заснова на поштенски рогови, други наоѓаат врска со ловечки сигнални рогови. Флугелхорн беше широко користен за време на Седумгодишната војна. Со помош на сигнали кои дувале воздух низ камбаната, биле контролирани пешадиските крила. Преведено од германски, името значи „цевка што пренесува звуци низ воздухот“. Деловите за инструментот ги напишаа најпознатите композитори во светот, меѓу кои Росини, Вагнер, Берлиоз, Чајковски. Има специфичен француски хорна звук, кој беше широко користен од џез изведувачите на почетокот на XNUMX век.

И покрај ограничениот опсег на звук во само три октави и тивкиот звук, заслугите на флугелхорн во музиката не можат да се омаловажат. Со негова помош Чајковски го создал највпечатливиот дел во „Наполитанска песна“, а италијанските симфониски оркестри секогаш имаат од двајца до четворица изведувачи - вистински виртуози на претставата.

Небо красивое, небо родное - Флюгельгорн

Оставете Одговор