Карактеристики на кинеската флејта
Научете да играте

Карактеристики на кинеската флејта

Познавањето на карактеристиките на кинеската флејта е неопходно за секој што избира поегзотичен инструмент за себе. Бидете сигурни да дознаете како да играте xiao. Музиката на древниот бамбусов музички инструмент (попречна флејта) се перцепира многу добро дури и во 21 век.

Карактеристики на кинеската флејта

Што е овој музички инструмент?

Древната кинеска флејта xiao е извонредно културно достигнување на античката цивилизација. Овој дувачки инструмент има цврсто затворен долен крај. Вообичаено е да се користи и како соло музички инструмент и како дел од ансамбл. Лингвистите се согласуваат дека самиот термин „xiao“ се појавил како имитација на емитуваниот звук. Поделбата на кинеските флејти што се користеа сега се појави на преминот од 12-13 век.

Карактеристики на кинеската флејта

Претходно, терминот „xiao“ се применуваше само на повеќецевната флејта, која сега се нарекува „paixiao“. Инструментите со едно буре во далечното минато се нарекувале „ди“. Денес, ди е исклучиво попречни структури. Сите модерни xiao се изведуваат во надолжна шема. Точното време на појавување на таквите флејти не е со сигурност познато.

Карактеристики на кинеската флејта

Една верзија верува дека тие биле создадени помеѓу 3 век п.н.е. и 3 век од нашата ера. Друга хипотеза вели дека xiao почнал да се прави уште во 14 век п.н.е. д. Оваа претпоставка се заснова на спомнувањето на некои флејти на тогашните коцки. Вистина, како точно изгледала таа алатка и колку адекватно дефиницијата за нејзиното име сè уште не е утврдена.

Карактеристики на кинеската флејта

Постои верзија дека xiao од животински коски почна да се прави пред околу 7000 години. Ако е точно, тогаш излегува дека ова е еден од најстарите инструменти на планетата. Надолжни флејти кои дојдоа до нас со одреден датум, меѓутоа, не порано од 16 век. Релативно голем број такви производи почнаа да се прават дури од 19 век.

Карактеристики на кинеската флејта

Во минатото, алатите од бамбус и порцелан беа приближно еднакво вообичаени, но сега се користи само попрактичниот бамбус.

Горниот дел на xiao е опремен со дупка навалена навнатре. При играње низ него влегува воздух. Постарите верзии имаа 4 дупки за прстите. Модерните кинески флејти се направени со 5 премини на предната површина, а палецот се уште може да го навивате одзади. Димензиите може да варираат доста во одредени области на Кина, типичниот опсег на звук е речиси еднаков на неколку октави.

Карактеристики на кинеската флејта

Видови

Историскиот кинески регион Џиангнан - речиси во склад со модерната делта Јангце - се одликува со варијантата zizhu xiao. Тие се направени од црн бамбус. Бидејќи таквите инструменти се направени од буриња со издолжени интерноди, таквата флејта достигнува голема должина. Класичната флејта dongxiao, вообичаена во јужниот дел на Фуџиан и Тајван, е направена од бамбус со дебело стебло. Постојат неколку видови бамбусови дрвја со овие карактеристики.

Карактеристики на кинеската флејта

Експертите веруваат дека традиционалната попречна флејта е создадена пред сè од народот Qiang, кој е предок на модерното население на Тибет. Потоа живеела во центарот и јужниот дел на Гансу, како и во северозападниот дел на Сечуан. Општо е прифатено дека xiao од високиот средновековен период речиси целосно се совпаѓа по изглед со современите примероци.

Во 20 век, xiao модификациите почнаа да се прават со 8 канали, што го олеснува преземањето на голем број прсти.

Ова стана возможно под влијание на европските пристапи.

Карактеристики на кинеската флејта

Леснотијата на производство на алатката ја одредува нејзината популарност. Автентичниот традиционален xiao, како што веќе споменавме, е направен од бамбус. Сепак, постојат алтернативни дизајни:

 • врз основа на порцелан;
 • од тврд камен (главно жадеит и жад);
 • од слонова коска;
 • дрвени (сега тие стануваат се попопуларни).
Карактеристики на кинеската флејта

Двата главни типа се северниот ксиао и нанксиао, вообичаени во јужните провинции на Кина. Во фразата „северен ксиао“, епитетот „северен“ често се испушта. Причината е јасна – ваква алатка не се наоѓа само во северните делови на земјата. Класичната верзија на дизајнот е прилично долга. Може да варира од 700 до 1250 mm.

Карактеристики на кинеската флејта

Nanxiao е пократок и подебел. Нејзиниот горен раб е отворен. Јужните флејти се добиваат со користење на коренскиот дел од жолт бамбус. За ваша информација: таквата алатка често се нарекува чиба. Познато е дека тој во минатото дошол на Корејскиот полуостров, а потоа и на Јапонските острови.

Извршувањето на лабиумот ни овозможува да го поделиме nanxiao во 3 главни категории:

 • UU (најлесно за почетници);
 • УВ;
 • v.
Карактеристики на кинеската флејта

Нанксијао е историски вткаена во сижу музика. Го изведувале аматерски оркестри кои се рашириле за време на династиите Минг и Кинг. Оваа музичка традиција е широко распространета и денес. Се карактеризира со брзина, јасни ритми. Но, понекогаш sizhu се комбинира со едноставни xiao.

Карактеристики на кинеската флејта

Меѓутоа, второто повеќе не припаѓа на народната, туку на високата класична гранка на кинеската култура. Ако таков инструмент се внесе во оркестарот, тогаш тој секогаш е во интеракција со гукинскиот цитер. Бидејќи нивната комбинација се практикува со илјадници години, денес репертоарот на кинеската флејта од северен тип е претставен главно со бавни, мазни композиции.

Во минатото, xiao се сметаше за атрибут на пустиниците и особено мудрите луѓе, а покрај концертите, беше широко користен и во медитацијата.

Делумно, таквите практики опстојуваат и денес - но веќе како дел од самата игра.

Карактеристики на кинеската флејта

звучи

Класичната музика изведена на кинеска флејта е многу разновидна. Рецензиите велат дека дава длабок и воден звук. Малку е рапав, но не ја губи својата експресивност. Ниските тоналитети создаваат чувство на мир и спокојство. Во литературата на античка Кина, таквите флејти се сметаа за олицетворение на блага тага.

Карактеристики на кинеската флејта

Како да играш?

Клучната нота, за разлика од европските инструменти, се појавува кога октавниот вентил е затворен. Во зависност од бројот на канали, 2 или 3 дупки се затворени одозгора. Многу е важно да се развие вештината на дијафрагмално дишење.

Карактеристики на кинеската флејта

Препораки:

 • го координира дејството на оралните и стомачните мускули;
 • испушта стабилен проток на воздух низ мало меѓулабијално растојание;
 • избегнувајте премногу силни вдишувања;
 • навлажнете ги усните;
 • не плашете се да експериментирате (секој кинески флејтист сè уште оди на свој начин).
Карактеристики на кинеската флејта

Повеќе интересни информации за кинеската флејта xiao може да најдете во следното видео.

Преглед на флејта Сяо ДунСяо xiao Китајская традиционная бамбуковая со АлиЭкспресс

Оставете Одговор