Фанфари: што е тоа, историја на инструментот, звук, употреба
месинг

Фанфари: што е тоа, историја на инструментот, звук, употреба

Кога во театарските претстави станува неопходно да се означи почетокот, крајот, грандиозното завршување на некој настан, звучи продорен, експресивен звук. Тој му пренесува на гледачот атмосфера на вознемиреност или милитантност во драматични, воени сцени. Во денешниот свет, сè повеќе можете да слушате фанфари во компјутерските репродукции. Таа не учествува во симфониски дела, туку е своевиден историски атрибут.

Што е фанфари

Алатката припаѓа на групата бакар. Во изворите на музичката литература се означува како „фанфари“. Класичната верзија е слична на бубачка, нема вентили и се одликува со потесна скала. Има заоблена цевка, писка. Звукот се извлекува со издишување воздух со различни притисоци со одредена поставеност на усните.

Фанфари: што е тоа, историја на инструментот, звук, употреба

Ова е дувачки музички инструмент, кој во повеќето случаи се користи за сигнализација. Фанфарите можат да извлечат големи тријади од природни размери. Во советско време, најпрепознатлива беше пионерската фанфара, наречена планина, во звучниот систем B-flat.

Историја на алатката

Историскиот прогенитор е ловечкиот рог. Направен е од животински коски. Ловџиите им дале аларм, нивниот звук го означил почетокот на ловот, тој го најавил и приближувањето на непријателот. Вакви или слични инструменти користеле различни народи: Индијанци, Чукчи, австралиски абориџини, европски феудалци.

Развојот на музичкиот занает му даде на светот наједноставните бубачки. Тие станаа познати како фанфари. Тие се користеа не само за воени формации, тие звучеа на сцената. Шаманите со векови со помош на таков инструмент ги ослободувале луѓето од болести, ги истерувале злите духови, го придружувале раѓањето на децата.

Светла трага во историјата на музичката изведба остави фанфарите „Трубата на Аида“. Овој музички инструмент е создаден специјално за бесмртното дело на Г. Верди. Цевка долга 1,5 метри била опремена со еден вентил, со помош на кој звукот се намалувал за тон.

Фанфари: што е тоа, историја на инструментот, звук, употреба

Користење

Целта на инструментот и денес остана иста – свечено звучење, создавање акцент на важни моменти, украсување воени филмски сцени. Во XVII-XVIII век, фанфарниот звук се користел во маршеви, опери, симфониски дела, увертири на Монтеверди, Бетовен, Чајковски, Шостакович, Свиридов.

Современата музика ѝ даде нова употреба во различни жанрови. Акордите на фанфари ги користат рок музичари, рапери, фолк групи. Играчите се особено запознаени со овие звуци, бидејќи повеќето компјутерски репродукции започнуваат со овој звук, кој ја ажурира приказната и ја објавува победата или загубата на играчот.

Фанфарите докажуваат дека дури и најпримитивниот звук може да помине низ вековите, оставајќи белег на музичката литература, давајќи нови дела и има право да користи свој глас во различни жанрови.

Труба фанфари од ТКА Хералд труби

Оставете Одговор