F акорд без бар
Акорди за гитара

F акорд без бар

Претходно, веќе напишав статија за баре акорди, вклучително и како да се свири акордот F.

Темата на оваа статија е малку поинаква - дали е можно и како да се држи акордот F без лента, односно без да се стегаат сите жици со показалецот одеднаш? Веднаш ќе одговорам - во некои случаи е можно.

Како да свирите Fm акорд на гитара без баре видео

Како да се одржи F акорд без бар?

Постојат 2 начини за стегање на F акорд без користење на бари - и двата од нив се за различни намени. 

Опција № 1

Овој начин на свирење F акорд без бар често се користи во стилот на прстите:

изгледа нешто вака:

F акорд без бар

За прв пат ќе изгледа многу тешко, па дури и невозможно, но во некои случаи едноставно е неопходно да се знае таквата поставка. Со оваа опција, нема да можете навистина да играте тепачка - посоодветна е за стил на прсти или бисти.

На пример, може да се појави ситуација дека ви треба звук на акорд F, но во исто време треба остро да ја повлечете отворената прва низа - во овој случај, токму таквата поставка ќе ви се најде.

Опција № 2

Можете да свирите F акорд без да користите баре на друг начин:

изгледа вака:

F акорд без бар

Со таков амбиент, можете да играте и борба и многу брути, но препорачливо е да не ги допирате 6-те и 5-те жици за време на борбата - тие очигледно ќе ја расипат целата слика.

Значи, идентификувавме два начини да ставиме F акорд без бар - и секој од нив е индивидуален и се користи за свои цели. Но, силно ве советувам да го научите и стандардното поставување на акордот F.

Оставете Одговор