Ерху: опис на алатката, состав, историја, апликација
Стринг

Ерху: опис на алатката, состав, историја, апликација

Во кинеската култура, ерху се смета за најсофистициран инструмент, чии мелодии се способни да пренесат длабоки емоции, најтрогателни и нежни емотивни искуства.

Кинеската виолина има античко потекло, историјата на нејзиното појавување има повеќе од илјада години. Денес, музиката ерху звучи не само во националните групи, туку се приближува и кон европската академска традиција, станувајќи популарна во различни земји во светот.

Што е ерху

Инструментот припаѓа на групата жичани лакови. Има само две жици. Опсегот на звук е три октави. Темброт е блиску до пеење фалсет. Кинеската ерху виолина се одликува со својот експресивен звук; во современиот национален оркестар на Небесната империја, го следи раоху во тон. Лакот работи меѓу две жици, формирајќи единствена целина со инструментот.

Ерху: опис на алатката, состав, историја, апликација

Се верува дека играта можете да започнете да ја учите од 4-годишна возраст.

Ерху уред

Оваа кинеска виолина се состои од тело и врат по кои се протегаат жиците. Куќиштето е дрвено, може да биде хексагонално или да има цилиндрична форма. Врши резонантна функција, се снабдува со мембрана од змиска кожа. Цилиндричниот резонатор е направен од скапоцени видови дрво. Должината на инструментот е 81 см, старите примероци беа помали. На крајот од вратот, изработен од бамбус, има свиткана глава со две зашиени штипки.

Нестандардниот распоред на лакот меѓу жиците е карактеристична карактеристика на кинескиот инструмент ерху. За да се избегне звукот на штракање што се појавува со текот на времето, неопходно е да се истрие лакот со колофон. Но, ова не е лесно да се направи поради сложениот дизајн. Кинезите измислиле свој метод за грижа за виолината. Тие капнуваат колофон стопен во течна состојба и го тријат лакот, допирајќи го до резонаторот.

Ерху: опис на алатката, состав, историја, апликација

историја

За време на владеењето на династијата Танг во Кина, започнува најславниот период на културата. Еден од главните насоки во популаризацијата е музичкиот. Во овие времиња, големо внимание беше посветено на ерху. Иако на село научиле да свират на инструментот што номадите го донеле во Небесната империја многу порано. Музичарите изведуваа меланхолични мелодии раскажувајќи за домашните обврски, работата и настаните во семејствата.

Виолината со две жици била најпопуларна во северните региони, но со текот на времето, и јужните провинции ја прифатиле драмата на неа. Во тие денови, ерху не се сметаше за „сериозен“ инструмент, тој беше дел од фолклорните ансамбли. Пред околу сто години, во 20-тите, кинескиот композитор Лиу Тианхуа претстави соло дела за оваа виолина пред музичката заедница.

Каде да се користи

Жичаниот музички инструмент ерху звучи не само во народните традиционални ансамбли. Минатиот век е обележан со неговата ориентација кон европската академска традиција. На многу начини, Џорџ Гао придонесе за популаризација на кинеската виолина. Изведувачот долго време студирал во Европа за да свири на разни жичени лак инструменти и придонесе за промоција на ерху не само во Кина.

Ерху: опис на алатката, состав, историја, апликација

Уметниците на театрите во Кина течно ја играат. Мелодичниот, милозвучен звук често може да се слушне во драмски продукции, на оркестарски концерти, во соло звук. Изненадувачки, виолината со две жици сега се користи и од џез музичари за да ги одрази етничките мотиви. Звукот на инструментот е совршено комбиниран со претставници на семејството на ветер, на пример, флејта xiao.

Како да се игра ерху

Изработката на музика вклучува употреба на специјална техника. Додека свири на виолина, музичарот ја поставува вертикално, потпирајќи се на коленото. Прстите на левата рака ги притискаат жиците, но не ги притискајте на вратот. Изведувачите ја користат техниката на „попречно вибрато“ кога жицата е притиснато надолу.

Музиката во Кина не е помалку античка од самата цивилизација. Првично, тоа беше наменето не за забава и забава, туку за прочистување на мислите, можност да се потопите во себе. Ерху со својата мелодична мелодичност и меланхоличен звук е само инструментот што ви овозможува да се потопите во себе, да ја почувствувате моќта на Универзумот и да почувствувате хармонија.

Эрху – образец китайского смычкового струного инструмента

Оставете Одговор