Електричен орган: состав на инструмент, принцип на работа, историја, видови, употреба
електрични

Електричен орган: состав на инструмент, принцип на работа, историја, видови, употреба

Во 1897 година, американскиот инженер Тадеус Кејхил работел на научна работа, проучувајќи го принципот на производство на музика со помош на електрична струја. Резултатот од неговата работа беше изум наречен „Телармониум“. Огромен уред со органски тастатури стана родоначалник на фундаментално нов музички инструмент за клавијатура. Го нарекоа електричен орган.

Уредот и принципот на работа

Главната карактеристика на музичкиот инструмент е способноста да се имитира звук на дувачки орган. Во срцето на уредот е специјален генератор на осцилации. Звучниот сигнал се генерира со звучно тркало кое се наоѓа блиску до пикапот. Теренот зависи од бројот на забите на тркалото и брзината. Тркалата на синхрониот електричен мотор се одговорни за интегритетот на системот.

Фреквенциите на тонови се исклучително јасни, чисти, затоа, за да се репродуцираат вибрато или средни звуци, уредот е опремен со посебна електромеханичка единица со капацитивна спојка. Со возење на роторот, тој емитува сигнали програмирани и нарачани во електронско коло, репродуцирајќи звук што одговара на брзината на ротација на роторот.

Електричен орган: состав на инструмент, принцип на работа, историја, видови, употреба

историја

Телхармонијата на Кејхил не доби широк комерцијален успех. Беше премногу огромен и мораше да се игра со четири раце. Поминаа 30 години, друг Американец, Лоренс Хамонд, успеа да измисли и изгради свој електричен орган. Како основа ја зел клавијатурата по пијано, осовременувајќи ја на посебен начин. Според видот на акустичниот звук, електричниот орган станал симбиоза на хармониумот и дувачкиот орган. Досега, некои слушатели погрешно го нарекуваат музички инструмент „електронски“. Ова е погрешно, бидејќи звукот се произведува токму од моќта на електрична струја.

Првиот електричен орган на Хамонд изненадувачки брзо влезе во масите. Веднаш се продадени 1400 примероци. Денес се користат неколку варијанти: црква, студио, концерт. Во храмовите на Америка, електричниот орган се појави речиси веднаш по почетокот на масовното производство. Студиото често го користеа големите бендови од XNUMX век. Концертната сцена е дизајнирана на таков начин што им овозможува на изведувачите да реализираат какви било музички жанрови на сцената. И ова не се само познатите дела на Бах, Шопен, Росини. Електричниот орган е одличен за свирење рок и џез. Во нивната работа го користеа Битлси и Дип Парпл.

Оставете Одговор