Гитара со осум жици: карактеристики на дизајнот, градба, разлика од другите гитари
Стринг

Гитара со осум жици: карактеристики на дизајнот, градба, разлика од другите гитари

Музичарите се креативни луѓе и немаат секогаш доволно опсег на стандардни типови на музички инструменти за да ги имплементираат своите амбициозни идеи. Гитарата со осум жици е сакана поради нејзиниот широк опсег на можности, продолжен тон, кој е идеален за хеви метал.

Карактеристики на дизајнот

Инструментот се карактеризира со голем број разлики од стандардните класични и акустични гитари. Тие го прават независна единица со посебна структура на телото, врат, пикап и продолжен опсег на звук.

Во време на зголемена популарност на хард рокот, гитарата со 8 жици едноставно не можеше да не се појави. Токму таа го направи супер познат шведскиот бенд Meshuggah, ги прослави Дру Хендерсон, Ливио Џанола, Пол Галбрајт.

Гитара со осум жици: карактеристики на дизајнот, градба, разлика од другите гитари

Ширината на вратот е 1,2 cm поголема од онаа на „шест-жицата“, а растојанието помеѓу референтните точки на непритисната врвка е до 75 сантиметри. Ова се должи на додавањето на осмата низа во долниот регистер, поради што со должина на нормална скала би се скршил гитарскиот систем.

„Осум-жицата“ има посебен звук. Дентот звучи спектакуларно кога свирачот ги удира жиците, а уникатниот тембр дава необична репродукција на бас во долниот регистер, слична на басовите на електричната гитара.

Разлика од гитарите со седум и шест жици

Инструментот со 8 жици се разликува од другите гитари не само во присуство на дополнителни жици, кои го одредуваат штимањето на хибридот. Постојат и други карактеристични карактеристики:

  • подебел и потежок звук поддржан од пикапи со висок излез;
  • поради силна напнатост, две сидро прачки се инсталирани во вратот;
  • Вртежите може да бидат дијагонални наместо вертикални.

Опсегот на гитарата е блиску до „пијаното“. Кога го свират, музичарите имаат можност да репродуцираат нестандардни мали, големи тријади, кои се невозможни на 6-жичен, па дури и 7-жичен инструмент.

Гитара со осум жици: карактеристики на дизајнот, градба, разлика од другите гитари

Подесување на гитара со XNUMX жици

Подесувањето на инструментот се заснова на истиот опсег како и „шест-жиците“, но поради додавањето на две жици, се појавија дополнителни ноти и октави. Овој хибрид изгледа вака – F #, B, E, A, D, G, B, E, каде се додадени нотите „F sharp“ и „si“. Звуците се подесени во оваа низа, почнувајќи од првата низа. Опсегот е сличен на бас гитара, која го „зема“ звукот само еден тон пониско.

Напредните карактеристики му овозможија на хибридот да звучи не само во тешка музика. Активно се користи од претставници на џезот, додавајќи нов звук на акордите, поцелосен, побогат звук. Најчесто инструментот се користи во придружба на бас гитара со 5 жици.

Свирењето на гитара со 8 жици е потешко од класичната гитара, но производството на звук е неспоредливо. Покрај тоа, се верува дека хибридот е создаден само за мажи. Широкиот врат и моќниот звук не се комбинираат со женската нежност и кревкост. Но, денес, сè почесто, девојките го земаат инструментот во свои раце, што не е чудно, бидејќи претставниците на послабиот пол свират контрабас и туба.

Александр Пушной все об игре на восьмиструнной гитаре, техника Џент и о том, како рождаются каверы

Оставете Одговор