Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба
Тапани

Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба

Тапанот е еден од најпопуларните и во исто време најстарите музички инструменти. Лесно користење, удобна форма, богатство на звуци – сето тоа му помага да остане на побарувачката во последните неколку илјади години.

Што е тапан

Тапанот спаѓа во групата на ударни музички инструменти. Меѓу многуте сорти, најпознат е мембранскиот барабан, кој има густо метално или дрвено тело, покриено со мембрана (кожа, пластика) одозгора.

Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба

Извлекувањето на звукот се случува по ударот на мембраната со специјални стапчиња. Некои музичари претпочитаат удирање. За богата палета на звуци, споени се неколку модели со различни големини, клучеви – вака се формира сет на тапани.

До денес, има широк спектар на модели кои се разликуваат по форма, големина, звук. Познати се структури во облик на песочен часовник, како и огромни тапани, со дијаметар од околу 2 метри.

Инструментот нема одреден тон, неговите звуци се снимаат во една линија, означувајќи го ритамот. Тапан ролот совршено го нагласува ритамот на едно музичко дело. Малите модели создаваат суви, различни звуци, звукот на големите тапани наликува на гром.

Структура на барабанот

Уредот на алатката е едноставен, се состои од следниве елементи:

 • Рамка. Изработени од метал или дрво. Листот што го формира телото се затвора во круг, внатре е шуплив. Горниот дел од телото е опремен со раб што ја прицврстува мембраната. На страните има завртки кои служат за затегнување на мембраната.
 • Мембрана. Се протега по телото и одозгора и одоздола. Материјалот за модерни мембрани е пластика. Претходно како мембрана се користеше кожа, животински кожи. Горната мембрана се нарекува ударна пластика, долната се нарекува резонантна. Колку е поголема напнатоста на мембраната, толку е погласен звукот.
 • Стапчиња. Тие се составен дел на тапанот, бидејќи се одговорни за производство на звук. Материјал за производство – дрво, алуминиум, полиуретан. Како ќе звучи инструментот зависи од дебелината, материјалот, големината на стапчињата. Некои производители ги етикетираат стапчињата означувајќи ја нивната припадност: џез, рок, оркестарска музика. Професионалните изведувачи претпочитаат стапчиња направени од дрво.

Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба

историја

Од кого и кога биле измислени античките тапани останува мистерија. Најстарата копија датира од XNUMX век п.н.е. Интересен факт е дека алатката била дистрибуирана низ целиот свет. Секоја нација имаше свој тапан, малку поинаков по големина или изглед. Меѓу активните обожаватели на инструментот се народите од Јужна Америка, Африка и Индија. Во Европа, модата за тапање дојде многу подоцна - околу XNUMX век.

Првично, гласните звуци на тапанот се користеа за сигнализација. Потоа почнаа да се користат таму каде што беше потребно строго придржување кон ритамот: на бродови со веслачи, во ритуални танци, церемонии и воени операции. Јапонците користеле тапан тапан за да предизвикаат паника кај непријателот. Јапонскиот војник го држел инструментот зад грб додека бил бесно удрен од двајца други војници.

Европејците го откриле инструментот благодарение на Турците. Првично, се користеше во армијата: имаше специјално дизајнирани комбинации на сигнали што значеа напредување, повлекување, почеток на формацијата.

Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба
Еден од древните модели на инструменти

Руските војници почнаа да користат структури слични на тапани за време на владеењето на Иван Грозни. Заземањето на Казан беше проследено со звуци на накров - големи бакарни котли покриени со кожа одозгора. Владетелот Борис Годунов, кој претпочиташе странски платеници, го усвои од нив обичајот на борба со тапани што личеше на модерни модели. Под Петар Велики, секоја воена единица вклучувала сто тапанари. На почетокот на дваесеттиот век, инструментот исчезна од армијата. Неговото триумфално враќање дојде со доаѓањето на власт на комунистите: тапанот стана симбол на пионерското движење.

Денес, големите тапани се дел од симфонискиот оркестар. Инструментот изведува придружни, соло делови. Незаменлив е на сцената: активно го користат музичари кои настапуваат во стилот на рок, џез, а изведбата на воените ансамбли е незаменлива без неа.

Новина од последниве години се електронските модели. Музичарот со помош на нив мајсторски комбинира акустични и електронски звуци.

Видови тапани

Видовите тапани се поделени според следните класификациски карактеристики:

По земја на потекло

Инструментот се наоѓа на сите континенти, малку се разликува по изглед, димензии, методи на свирење:

 1. африкански. Тие се свет предмет, учествуваат во верски церемонии и ритуали. Дополнително се користи за сигнализација. Сорти на африкански тапани – бата, џембе, ашико, кпанлого и други.
 2. Латино - американски. Atabaque, kuika, conga – донесени од црни робови. Тепоназтл е локален изум, направен од едно парче дрво. Тимбалес е кубански инструмент.
 3. јапонски. Името на јапонскиот вид е таико (што значи „голем тапан“). Групата „бе-даико“ има посебна структура: мембраната е цврсто фиксирана, без можност за прилагодување. Групата инструменти sime-daiko ви овозможува да ја прилагодите мембраната.
 4. кинески. Бангу е дрвен, едностран инструмент со мала големина со тело во облик на конус. Паигу е еден вид тимпани фиксиран на стационарен држач.
 5. индиски. Табла (тапани на пареа), мриданга (ритуален едностран тапан).
 6. кавкаски. Дхол, нагара (кој го користат Ерменците, Азербејџанците), дарбука (турска сорта).
Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба
Збир од различни тапани заедно со кимвали формираат комплет за тапани

По типови

Видови тапани кои ја формираат основата на модерните оркестри:

 1. Големо. Билатерален, ретко – едностран инструмент со слаб, силен, придушен звук. Се користи за единечни удари, нагласувајќи го звукот на главните инструменти.
 2. Мали. Двојна мембрана, со жици лоцирани по долната мембрана, давајќи му на звукот посебен шмек. Жиците може да се исклучат ако се бара звукот да биде јасен, без дополнителни призвук. Се користи за нокаутирање на удари. Можете да ја погодите не само мембраната, туку и да го погодите раб.
 3. Том-том. Модел во облик на цилиндар, кој потекнува директно од домородните луѓе на Америка, Азија. Во XNUMX век, таа стана дел од тапаните.
 4. Тимпани. Бакарни котли со мембрана испружена одозгора. Тие имаат одреден тон, кој изведувачот може лесно да го промени за време на Играта.
Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба
том том

Според формата

Според обликот на трупот, тапаните се:

 • Конусна,
 • Во облик на котел,
 • „Песочен часовник“,
 • Цилиндрични,
 • пехар,
 • Рамка.
Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба
Бата ​​– тапан во облик на песочен часовник

производство

Секој детал од барабанот бара внимание, така што некои занаетчии се занимаваат со рачно изработка на инструментот. Но, професионалните музичари претпочитаат индустриски модели.

Материјали што се користат за изработка на куќиштето:

 • Некои видови челик
 • бронза,
 • Пластика,
 • Дрво (јавор, липа, бреза, даб).

Звукот на идниот модел директно зависи од избраниот материјал.

Кога куќиштето е подготвено, тие почнуваат да произведуваат метални фитинзи: обрач што ја прицврстува мембраната, завртки, брави, сврзувачки елементи. Карактеристиките на алатот значително се влошуваат ако е опремен со голем број дупки, дополнителни делови. Признаените производители нудат посебен систем за прицврстување кој ви овозможува да го одржите интегритетот на куќиштето.

Подесување на тапан

Поставките бараат секаков вид инструмент: да имате одреден тон (тимпани, рототом) и да го немате (том-том, мал, голем).

Дотерувањето се случува со истегнување или олабавување на мембраната. За ова, на телото има специјални завртки. Премногу напнатост го прави звукот прегласен, слабата напнатост го лишува од експресивност. Важно е да се најде „златната средина“.

Тапан за стапица опремен со жици бара посебно подесување на долната мембрана.

Тапан: опис на инструментот, композиција, историја, типови, звук, употреба

Користење

Инструментот е добар и во составот на ансамблот и во изведбата на соло делови. Музичарот самостојно избира дали да користи стапчиња кога свири или да ја удира мембраната со рацете. Играњето со раце се смета за врв на професионализмот и не е достапно за секој изведувач.

Во оркестрите, тапанот добива важна улога: тој се смета за почетна точка, го поставува ритамот на мелодијата. Добро оди со други музички инструменти, ги надополнува. Без него, настапите на воените бендови, рок музичари се незамисливи, овој инструмент е секогаш присутен на паради, младински собири и свечени настани.

Барабан самый музыкальный инструмент

Оставете Одговор