Контрабас: опис на инструментот, композиција, историја, звук, употреба
Стринг

Контрабас: опис на инструментот, композиција, историја, звук, употреба

Контрабасот е музички инструмент кој припаѓа на семејството на жици, лакови, се одликува со слаб звук и големи димензии. Има богати музички можности: погоден за соло изведби, зазема важно место во симфониски оркестар.

Контрабас уред

Димензиите на контрабасот достигнуваат 2 метри во висина, инструментот се состои од следниве делови:

 • Рамка. Дрвени, составен од 2 палуби, прицврстени на страните со школка, просечна должина од 110-120 сантиметри. Стандардната форма на куќиштето е 2 овали (горна, долна), меѓу нив има потесен простор наречен половината, на површината има две резонаторни дупки во форма на кадрици. Можни се и други опции: тело во облик на круша, гитари и така натаму.
 • Вратот. Прикачени на телото, жиците се протегаат по него.
 • Држач за конци. Се наоѓа на дното на куќиштето.
 • Стенд за жици. Се наоѓа помеѓу опашката и вратот, приближно во средината на телото.
 • Жици. Оркестарските модели се опремени со 4 дебели жици од метал или синтетички материјали со задолжителна бакарна намотка. Ретко има модели со 3 или 5 жици.
 • Мршојадец. Крајот на вратот е крунисан со глава со штипки за подесување.
 • Шпире. Дизајниран за модели со големи димензии: ви овозможува да ја прилагодите висината, да го прилагодите дизајнот на растот на музичарот.
 • Лак. Суштински додаток на контрабасот. Поради тешките, дебели жици, свирењето со прстите е можно, но тешко. Модерните контрабасисти можат да изберат од 2 типа на лакови: француски, германски. Првиот има поголема должина, го надминува противникот по маневрирање, леснотија. Вториот е потежок, пократок, но полесен за управување.

Контрабас: опис на инструментот, композиција, историја, звук, употреба

Задолжителен атрибут е капакот или куќиштето: транспортот на модел кој може да тежи до 10 кг е проблематичен, капакот помага да се спречи оштетување на куќиштето.

Како звучи контрабас?

Опсегот на контрабас е приближно 4 октави. Во пракса, вредноста е многу помала: високите звуци се достапни само за виртуозните изведувачи.

Инструментот произведува ниски, но пријатни за уво звуци, кои имаат убава, специфично обоена тембр. Дебели, кадифени контрабас тонови одлично се комбинираат со фагот, туба и други групи оркестарски инструменти.

Структурата на контрабасот може да биде како што следува:

 • оркестарски - жиците се штимаат во четвртини;
 • соло – подесувањето на жици оди еден тон повисоко.

Контрабас: опис на инструментот, композиција, историја, звук, употреба

Видови контрабаси

Инструментите се разликуваат по големина. Севкупните модели звучат погласно, минијатурните звучат послабо, инаку карактеристиките на моделите се слични. До 90-тите години на минатиот век практично не се правеа контрабаси со намалени димензии. Денес можете да купите примероци во големини од 1/16 до 3/4.

Малите модели се дизајнирани за студенти, студенти на музички училишта, за музичари кои свират надвор од оркестарот. Изборот на модел зависи од висината и димензиите на една личност: на импресивна структура, само музичар со голема градба може целосно да пушта музика.

Намалените инструменти изгледаат идентично со полноправните оркестарски браќа, кои се разликуваат само во бојата и звукот на тембри.

Контрабас: опис на инструментот, композиција, историја, звук, употреба

Историја на контрабас

Историјата ја нарекува контрабас виола, која се шири низ Европа за време на ренесансата, претходник на контрабасот. Овој инструмент со пет жици беше земен како основа од мајсторот со италијанско потекло Микеле Тодини: тој ги отстрани долната жичка (најниската) и жиците на таблата со прсти, оставајќи го телото непроменето. Новитетот звучеше поинаку, откако доби независно име - контрабас. Официјалната година на создавање е 1566 година - првото писмено спомнување на инструментот датира од неа.

Развојот и усовршувањето на инструментот не помина без изработувачите на виолина Амати, кои експериментираа со обликот на телото и димензиите на структурата. Во Германија имаше многу мали „пивски басови“ – ги свиреа на селски празници, во барови.

XVIII век: контрабасот во оркестарот станува постојан учесник. Друг настан од овој период е појавата на музичари кои свират соло делови на контрабас (Драгонети, Ботесини).

Во XNUMX век, беше направен обид да се создаде модел кој репродуцира најниски можни звуци. Четириметарскиот октобас е дизајниран од Французинот Ж-Б. Вијом. Поради импресивната тежина, преголемите димензии, иновацијата не беше широко користена.

На почетокот на дваесеттиот век се прошири репертоарот, можностите на инструментот. Почна да се користи од изведувачи на џез, рокенрол и други модерни стилови на музика. Вреди да се забележи појавата во 20-тите години на минатиот век на електрични басови: полесни, податливи, поудобни.

Контрабас: опис на инструментот, композиција, историја, звук, употреба

Техника за играње

Осврнувајќи се на жичените видови инструменти, контрабасот предлага 2 можни начини за извлекување звуци:

 • лак;
 • прсти.

За време на претставата, соло изведувачот стои, членот на оркестарот седи до него на столче. Техниките на располагање на музичарите се идентични со оние што ги користат виолинистите. Дизајнерските карактеристики, сериозната тежина на лакот и самиот инструмент го отежнуваат свирењето на пасуси и вага. Најчесто користената техника се нарекува пицикато.

Достапни музички допири:

 • детал – извлекување на неколку последователни ноти со поместување на лакот, со менување на неговиот правец;
 • стакато – откачено движење на лакот нагоре и надолу;
 • тремоло – повеќекратно повторување на еден звук;
 • legato – непречен премин од звук на звук.

Контрабас: опис на инструментот, композиција, историја, звук, употреба

Користење

Како прво, овој инструмент е оркестарски. Неговата улога е да ги засили бас линиите создадени од виолончело, да создаде ритмичка основа за свирење на други жичани „колеги“.

Денес оркестарот може да има и до 8 контрабаси (за споредба, порано се задоволуваа со еден).

Потеклото на новите музички жанрови овозможи да се користи инструментот во џез, кантри, блуз, блуграс, рок. Денес може да се нарече незаменливо: активно го користат поп-изведувачи, музичари од нестандардни, ретки жанрови, повеќето оркестри (од воени до камерни).

Контрабас. Завораживает игра на контрабасе!
Музред - Контрабас

Оставете Одговор