Домбра: што е тоа, структурата на инструментот, историја, легенди, видови, употреба
Стринг

Домбра: што е тоа, структурата на инструментот, историја, легенди, видови, употреба

Домбра или домбира е казахстански музички инструмент, спаѓа во типот на жичани, кубени. Покрај Казахстанците, се смета за народен инструмент на Кримските Татари (Ногаис), Калмиците.

Структурата на домбрата

Домбира се состои од следниве елементи:

 • Корпус (шанак). Изработено од дрво, обликуван како круша. Врши функција за засилување на звукот. Постојат 2 начини на изработка на каросеријата: вадење од едно парче дрво, склопување од делови (дрвени чинии). Преферирани дрвни видови се јавор, орев, бор.
 • Деца (капкак). Одговорен за темброт на звукот, неговото ритмичко боење. Ги подобрува вибрациите на жиците.
 • Мршојадец. Тоа е долга тесна лента, поголема од телото. Завршува со глава со штипки.
 • Стрингови. Количина - 2 парчиња. Првично, материјалот беа вените на домашните животни. Во модерните модели се користи обична риболовна линија.
 • Застанете (tiek). Важен елемент одговорен за звукот на инструментот. Ги пренесува вибрациите на жиците на палубата.
 • Пролет. Античката алатка не била опремена со пружина. Овој дел е измислен за да се подобри звукот, изворот се наоѓа во близина на штандот.

Вкупната големина на домбрата варира, во износ од 80-130 см.

Историја на потекло

Историјата на домбра датира од неолитската ера. Научниците открија древни карпести слики кои датираат од овој период и прикажуваат многу сличен музички инструмент. Ова значи дека фактот може да се смета за докажан: домбирата е најстарата од жичаните искубени структури. Неговата старост е неколку илјади години.

Утврдено е дека двожичките музички инструменти биле вообичаени меѓу номадските Саксонци пред околу 2 години. Отприлика во исто време, моделите слични на домбра беа популарни кај номадските племиња што живееја на територијата на денешен Казахстан.

Постепено, алатката се шири низ евроазискиот континент. Словенските народи го поедноставија оригиналното име во „домра“. Разликата помеѓу домра и казахстанскиот „роднина“ е мала големина (максимум 60 см), инаку „сестрите“ изгледаат речиси исто.

Двожичаната пејачка особено ги сакаше турските номадски народи. Номадските Татари го играа пред битката, зајакнувајќи го нивниот морал.

Денес, домбирата е почитуван национален инструмент на Казахстан. Овде, од 2018 година, воведен е празник - Денот на Домбра (датум - првата недела од јули).

Интересен факт: најблискиот роднина на казахстанската пејачка е руската балалајка.

Легенди

Постојат неколку легенди за потеклото на домбрата.

Изгледот на инструментот

Веднаш 2 антички приказни раскажуваат за појавата на домбирата:

 1. Легендата за домбра и џинови. Двајца џиновски браќа живееле високо во планините. И покрај нивната врска, тие беа сосема различни: едниот беше вреден и сует, другиот беше безгрижен и весел. Кога првиот решил да изгради голем мост преку реката, вториот не брзал да помогне: направил домбира и ја свирел деноноќно. Поминаа неколку дена, а веселиот џин не почна да работи. Вредниот брат се налутил, грабнал музички инструмент и го удрил во карпа. Домбирата се скрши, но нејзиниот отпечаток остана на каменот. Многу години подоцна, благодарение на овој отпечаток, домбирата била обновена.
 2. Домбира и Кан. За време на ловот починал синот на големиот хан. Испитаниците се плашеле да му ја кажат тажната вест на семејството, плашејќи се од неговиот гнев. Луѓето доаѓаа по совет до мудриот господар. Тој реши самиот да дојде кај Кан. Пред посетата, старецот создал инструмент, наречен домбра. Свирењето на музички инструмент му кажа на ханот она што јазикот не се осмели да го каже. Тажната музика го направи појасно од зборовите: се случи несреќа. Налутен, ханот прскал растопено олово во насока на музичарот - вака се појавила дупка на телото на домбрата.

Структурата на инструментот, неговиот модерен изглед

Постои и легенда која објаснува зошто домбирата има само 2 жици. Оригиналниот состав, според легендата, претпоставувал присуство на 5 жици. Немаше дупка во средината.

Храбриот џигит се заљубил во ќерката на Кан. Таткото на невестата побарал од жалителот да ја докаже својата љубов кон девојчето. Момчето се појави во шаторот на ханот со домбира, почна да свири срдечни мелодии. Почетокот беше лирски, но потоа коњаникот пееше песна за алчноста и суровоста на ханот. Лутиот владетел како одмазда истури врело олово врз телото на инструментот: на овој начин беа уништени 3 од 5 жици, а на средината се појави резонаторска дупка.

Една од приказните го објаснува потеклото на прагот. Според него, на херојот, враќајќи се дома, му здодеало, направил домбира. Коњски влакна станаа жици. Но, инструментот молчеше. Ноќе, воинот го разбудиле маѓепсани звуци: дамбрата свирела сама. Се испостави дека причината е навртка која се појавила на спојот на главата и вратот.

Видови

Класичната казахстанска домбра е модел со две жици со стандардни големини на телото и вратот. Сепак, за да се прошират можностите за звук, се создаваат други сорти:

 • три-жичани;
 • билатерални;
 • со широко тело;
 • мршојадец;
 • со шуплив врат.

Приказна

Опсегот на домбира е 2 полни октави. Системот може да биде квантен или петти.

Поставувањето зависи од природата на музичкото парче. Ниското подесување е погодно за репродукција и продолжување на вибрациите на звукот. Високото бара многу труд, но во овој случај мелодијата звучи појасно, погласно. Високиот систем е погоден за мобилни работи, изведба на мелизми.

Карактеристиките на жиците се важни за висината: колку е подебела линијата, толку се намалуваат звуците што се произведуваат.

Употреба на Домбра

Гудачките групи инструменти се најпочитувани во Казахстан. Во античко време, ниту еден настан не можеше без акини-пејачи: свадби, погреби, народни фестивали. Музичката придружба нужно ги придружуваше епските приказни, еповите, легендите.

Современите мајстори го проширија опсегот на домбрата: во 1934 година успеаја да ја реконструираат, да создадат нови оркестарски типови. Сега најстариот инструмент на планетата е полноправен член на оркестарот.

Супер!!! Вот это я понимаю игра на домбре!!! Н.Тлендиев „Алкиса“, насловна Домбра Супер.
Мировые хиты на домбре од гр."Made in KZ"

Оставете Одговор