Доира: состав на инструменти, историја, употреба, техника на свирење
Тастатури

Доира: состав на инструменти, историја, употреба, техника на свирење

Во узбекистанската народна култура, тркалезниот тапан за раце е најпопуларен, кој се користи за создавање различни ритми за време на националните танци.

Уред

Сите источни народи имаат свој тапан и тамбура. Узбекистанската доира е симбиоза на два члена од семејството на перкусии. Козјата кожа се протега преку дрвени прстени. Делува како мембрана. Металните плочи, прстените се прикачени на телото, создавајќи звуци според принципот на дајре при удари или ритмички движења на изведувачот. На внатрешниот раб се прикачени џинглови.

Доира: состав на инструменти, историја, употреба, техника на свирење

Ударниот музички инструмент во дијаметар има големина од 45-50 сантиметри. Неговата длабочина е околу 7 сантиметри. Бројот на џинглови е од 20 до 100 и повеќе. Школката е направена од бука. За да се свитка совршено рамномерен обрач, дрвото прво се натопува, а потоа се намотува на врел железен цилиндар.

историја

Тапаните се најстарите во светот на музиката. Доира постоела во XNUMX век. Карпести слики со слики на жени кои свират на тапан и танцуваат на неговиот звук се откриени во долината Фергана.

Персијците го нарекувале „даре“, Таџиците – „даира“, Грузијците – „даире“. За Ерменците и Азербејџанците, ова е „гавал“ или „даф“ - варијанта на доира, која звучи само на празници.

Жителите на истокот пред претставата го чувале уредот во близина на огнот. Топлината на огништето ја сушеше кожата, даваше појасен, поизразен звук. До неодамна, во некои земји на овој инструмент можеа да свират само жени. Во богатите семејства бил украсен со орнаменти.

Доира: состав на инструменти, историја, употреба, техника на свирење

Техника за играње

Само вистински виртуоз може да изведе навистина убава музика на доира. Не е толку едноставно како што може да изгледа. Удирањето во центарот на кожниот круг произведува досаден, слаб звук. Ако музичарот удри поблиску до работ, тогаш досадниот звук се заменува со звучен.

Техниката е различна од тапање или свирење на тамбура. Можете да играте со која било рака, важно е правилно да ги држите прстите. Тие се поврзани едни со други. За да прави звуци остри, брзи, светли, изведувачот ги откачува прстите, како за кликнување. Користете лизгање со дланка за да смирите. Со која рака изведувачот го држи тамбурата не е важно.

Доара се користи во импровизации на народни танци. Придружуван од претставници на гудачкото семејство – тара (вид лаута) или каманч (специјална виолина). Изведувајќи ритми, музичарот може да пее, да изведува рецитатив. Даире го поставува ритамот на танцот, кој често се слуша на националните свадби.

Дојра _Леила Валова_29042018_#1_чилик

Оставете Одговор