Дигитално пијано: што е тоа, состав, предности и недостатоци, како да изберете
Тастатури

Дигитално пијано: што е тоа, состав, предности и недостатоци, како да изберете

„Дигитал“ активно се користи од музичари и композитори поради неговите пошироки можности и многу функции од акустичниот пијано. Но, заедно со предностите, овој музички инструмент има и свои недостатоци.

Уред за алат

Однадвор, дигиталниот пијано наликува или целосно го повторува дизајнот на конвенционален акустичен пијано. Има тастатура, црно-бели копчиња. Звукот е идентичен со звукот на традиционалниот инструмент, разликата е во принципот на неговото извлекување и уред. Дигиталниот пијано има ROM меморија. Складира примероци - непроменливи снимки на аналози на звуци.

ROM складира звуци на акустични пијано. Тие се со добар квалитет, бидејќи се пренесени од најскапите модели на пијано кога се користи висококвалитетна акустика и микрофони. Во исто време, секое копче има запис од неколку примероци што одговараат на острата или мазна динамика на ударот врз механизмот на чеканот на акустичниот пијано.

Брзината и силата на притискање се снимаат со оптички сензори. Држењето на копче долго време предизвикува звукот да се повторува одново и одново. Репродукцијата е преку звучници. Некои производители на скапи модели ги опремуваат со дополнителна функционалност - резонирачки звуци, ефект на педалите и други механички делови на акустичниот инструмент.

Дигиталното пијано може целосно да ја повтори формата на традиционалното тело, да биде трајно инсталирано на подот, заземајќи одредено место во просторот на салата или просторијата. Но, има и покомпактни примероци кои можат да се отстранат или транспортираат. Големината зависи од бројот на копчиња на тастатурата. Тие можат да бидат од 49 (4 октави) до 88 (7 октави). Инструментот со целосен клуч е погоден за сите делови на пијано и се препорачува за академски музичари.

Дигитално пијано: што е тоа, состав, предности и недостатоци, како да изберете

Како се разликува од пијано и синтисајзер

Неупатено лице нема веднаш да ја утврди разликата - уред со ROM-меморија звучи толку реално. Сè е „погрешно“ од идентитетот на тастатурата и чистиот акустичен звук.

Фундаменталната разлика помеѓу дигитален пијано и пијано е недостатокот на дејство со чекан. Влијанието врз тастатурата не резултира со удирање на жиците во внатрешноста на куќиштето, туку со нивно пуштање од ROM-от. Покрај тоа, за разлика од конвенционалните пијана, длабочината, моќта и богатството на звукот на електронското големо пијано не зависи од големината на кабинетот.

Исто така, постои разлика помеѓу дигитален пијано и синтисајзер, иако некои луѓе ги мешаат овие инструменти. Вториот е создаден за синтеза, трансформација на звуци. Има повеќе функции, режими, автоматска придружба и контроли, ви овозможува да менувате тон додека репродуцирате или снимате.

Претставниците на семејството на тастатура може да се разликуваат и во други карактеристики, на пример, димензии. Синтисајзерот е поподвижен и затоа има полесна, обично пластична кутија, секогаш без ногарки и педали. Неговото внатрешно полнење е повеќе заситено, уредот е поврзан со надворешен звучен систем, но не е способен да репродуцира „чист“ акустичен звук.

Дигитално пијано: што е тоа, состав, предности и недостатоци, како да изберете

Предности и недостатоци на дигитален пијано

Професионален академски пијанист со конзервативен поглед секогаш ќе претпочита акустика. Недостатоците на дигиталниот аналог ќе ги открие во:

  • збир на примероци обезбедени од производителот;
  • ограничен звучен спектар;
  • различен начин на работа со прстите.

Сепак, недостатоците може да се минимизираат ако купите „хибрид“ со вообичаените дрвени клучеви и чекани што го погодуваат сензорот.

Современите изведувачи наоѓаат повеќе предности:

  • нема потреба од редовно подесување;
  • поскромни димензии и тежина;
  • можност за импровизација – аранжирање, наметнување звучни специјални ефекти;
  • можете да ја намалите јачината на звукот или да ставите слушалки за да не ги вознемирувате другите;
  • Не ви треба опремено студио за снимање музика.

Аргументот во корист на „броевите“ е цената, која е секогаш пониска од онаа на акустиката.

Дигитално пијано: што е тоа, состав, предности и недостатоци, како да изберете

Како да изберете дигитален пијано

За почетници, не е неопходно да се купи скап акустичен инструмент. Пондерираната тастатура на аналогната ви овозможува да ја контролирате силата на допирот, што не дава синтисајзер, против што повеќето едукатори се против. На изборот може да влијаат димензиите, ширината, висината на куќиштето. Компактната лесна верзија е совршена за студенти.

За да го изберете најдобриот инструмент, треба да обрнете внимание на процесорот за звук. Колку е помодерно, толку е подобро, толку подобро. Овој елемент е главниот, како компјутер, целиот процес на Play зависи од него.

Доброто дигитално пијано треба да има доволно полифонија. За почетници ќе бидат доволни 64 гласа, додека на професионалците ќе им треба повеќе. На квалитетот на звукот влијае и бројот на тембри, добро е ако ги има повеќе од 10.

Моќта на звучникот исто така е важна. Ако пијанистот ќе свири музика во стан, тогаш ќе направи моќност од 12-24 вати. Интересот и задоволството од Play ќе бидат поголеми доколку уредот е опремен со автоматска придружба и функција за снимање на Play на кој било медиум.

Как выбрать цифровое пианино?

Оставете Одговор