Дхол: опис на инструментот, композиција, историја, употреба, техника на свирење
Тапани

Дхол: опис на инструментот, композиција, историја, употреба, техника на свирење

Дхол (дул, драм, духол) е древен музички инструмент со ерменско потекло, кој изгледа како тапан. Припаѓа на класата на перкусии, е мембранофон.

Уред

Структурата на духолот наликува на класичен тапан:

  • Рамка. Метал, шуплив внатре, со облик на цилиндар. Понекогаш опремени со ѕвона за разновиден звук.
  • Мембрана. Се наоѓа на едната, понекогаш и на двете страни од телото. Традиционалниот материјал за производство, кој гарантира богат тембр, е оревот. Алтернативни опции се бакар, керамика. Мембраната на модерните модели е пластична, кожа. Можно е да се користат неколку основи: дното – кожа, горниот дел – пластика или дрво.
  • Низа. Јаже што ја поврзува горната мембрана со дното. Звукот на инструментот зависи од затегнатоста на жицата. Слободниот крај на јажето понекогаш формира јамка што изведувачот ја фрла преку рамениците за подобра фиксација на структурата, слобода на движење за време на претставата.

Дхол: опис на инструментот, композиција, историја, употреба, техника на свирење

историја

Дхол се појавил во античка Ерменија: земјата сè уште не го прифатила христијанството и ги обожавала паганските богови. Првичната апликација е да се зајакне духот на воинот пред битката. Се веруваше дека гласните звуци сигурно ќе го привлечат вниманието на боговите, кои ќе дадат победа, ќе им помогнат на воините да покажат храброст, храброст и храброст.

Со доаѓањето на христијанството, духол совлада други насоки: се претвори во постојан придружник на свадби, празници, народни фестивали. Денес, концертите на традиционалната ерменска музика не можат без него.

Техника за играње

Свират дхол со раце или специјални стапови (дебели – копал, тенки – чипот). Кога се игра со раце, тапанот се поставува на стапалото, одозгора изведувачот ја притиска структурата со лактот. Ударите се нанесуваат со дланки, прстите во центарот на мембраната - звукот е глув, по работ (работ на телото) - за да се извлече звучен звук.

Виртуозите, откако го прицврстиле дхолот со јаже, можат да свират додека стојат, дури и да танцуваат, изведувајќи мелодија.

Дхол, армянские музыкальные инструменты, ерменски музички инструменти

Оставете Одговор