Даф: уред на инструментот, звук, употреба, техника на свирење
Тапани

Даф: уред на инструментот, звук, употреба, техника на свирење

Даф е традиционален персиски тапан со рамка со мек, длабок звук. Дафот првпат се споменува во изворите на сасанидската ера (224-651 н.е.). Ова е еден од ретките музички инструменти кои ја задржале својата оригинална форма од антиката до денес.

Уред

Рамката (работ) на дафот е тенка лента направена од тврдо дрво. Козата традиционално се користи како мембрана, но во денешно време често се заменува со пластика. Во внатрешниот дел на дафот, на рамката, може да се постават 60-70 мали метални прстени, што овозможува инструментот секој пат да звучи на нов начин и да изгледа како дајре.

Даф: уред на инструментот, звук, употреба, техника на свирење

Техника за играње

Со помош на деф, можете да играте доста сложени, енергични ритми. Звуците кои се произведуваат со удари со прсти имаат големи разлики во тонот и длабочината.

Постојат неколку техники за свирење на даф, но најчест е кога доира (друго име за инструментот) се држи со двете раце и се свири со прсти, понекогаш со техника на шлаканица.

Во моментов, дафот е широко користен во Иран, Турција, Пакистан за свирење и класична и модерна музика. Популарен е и во Азербејџан, каде што се нарекува гавал.

Професионален персиски Даф инструмент АД-304 | Ирански тапан Ербане

Оставете Одговор