Акорд D на гитара
Акорди за гитара

Акорд D на гитара

Откако ги научивме трите силеџиски акорди Am, Dm, E, акордите C, G, A и акордот Ем, ве советувам да го проучите акордот D. После тоа, останува само H7 - и можете да завршите со учење на акордите што не се јатови. Па, во оваа статија ќе ви кажам како да се свири акорд на гитара за почетници.

Прстење на акордот Д

Прстувањето на акорд D на гитара изгледа вака:

Во овој акорд се притиснати 3 жици, и многу личи на акордот Dm, со единствен исклучок што првата низа е стегната на 2-ри фрет, а не на 1-ви, обрнете внимание.

Како да се стави (стега) акорд D

Акорд D на гитара – прилично популарен и неопходен акорд. Звучи забавно и поканувачко. Патем, постојат два начини да се стави акордот D одеднаш - и, искрено, не знам ни кој начин е подобар. 

ајде да погледнеме првиот начин за стегање на акордот Д:

Акорд D на гитара

Всушност, ова е истиот Dm акорд со единствена разлика – показалецот е поместен за 1 фрет погоре.

Што е добро за овој метод? Бидејќи веќе имате развиено мускулна меморија за овој акорд, едноставно го поместувате показалецот нагоре - и од акорд Dm добивате акорд D. 

Зошто овој метод е лош? Често се вели дека е незгодно. Не знам, да бидам искрен. Лично, секогаш на овој начин го ставам акордот Д.


Вториот начин за прицврстување на акордот D:

Акорд D на гитара

Овој начин на постановка никако не одговара на акордот Dm. Колку што знам, повеќето гитаристи свират на акордот Д на овој начин. За мене лично, тоа е непријатно - и нема да се преквалификувам. Мој совет е да го изберете методот на инсценација кој најмногу ви одговара и да не се замарате со тоа!

Оставете Одговор