Концертина: опис на инструментот, композиција, историја, типови, како се свири
Лигинален

Концертина: опис на инструментот, композиција, историја, типови, како се свири

Сеќавањето од детството има задржано смешен број на кловн во циркус. Од џебовите на оделото уметникот извадил хармоника. Секој од нив е помал од претходниот. Какво изненадување беше кога додека гледав снимка од концерт на ирска народна музика, сличен инструмент се појави во рацете на еден музичар – мала елегантна хармоника.

Што е концертина

Музичкиот инструмент концертина е член на семејството на рачна хармоника и роднина на познатата руска хармоника. На него музичарите изведуваат прекрасни народни мелодии. Понекогаш се нарекува концертино, но тоа е неточно, бидејќи овој збор, преведен од италијански, значи концерт.

Концертина: опис на инструментот, композиција, историја, типови, како се свири

дизајн

Структурно, алатката се состои од:

  1. Две полу-школки: десната со копчиња на фретборд за водење на мелодијата и левата за придружба.
  2. Комора со крзно (мев) за да се создаде пневмоничен притисок на протокот на воздух во внатрешноста на алатот.
  3. Зглоб, зглоб, ленти за рамо и јамки за палците.

Внатрешноста на полутрупот вклучува:

  • систем за потпора;
  • Вентил
  • резонатори;
  • гласовни ленти.

Последните елементи на дизајнот на хармониците се сметаат за главни.

сорти

Концертната припаѓа на оркестарските инструменти и го претставува семејството на европски хармоника: англиски и германски концертини, бандонеон и хармоника.

Во зависност од системот за извлекување звук, може да се разликуваат три типа:

  • Англо со 30 копчиња (англо) и холандски со 20 копчиња (холандски);
  • Англиски (англиски) со различен број на копчиња;
  • дует – симбиоза на двата вида.

Со општиот принцип на извлекување звук - стискање и откопчување на мевот - тие се разликуваат по начинот на кој пневмонскиот инструмент од трска е прицврстен за рацете на музичарот.

Концертина: опис на инструментот, композиција, историја, типови, како се свири
Англо

историја

Англија се смета за родно место на овој инструмент. Го измислил Чарлс Витстон во 1827 година. Мајсторот најпрво создал дувачки инструмент со копчиња, кој наследил мала хармоника, која ја патентирал во 1833 година. Поради употребата во производството на сребро, хармоника имала висока цена.

Една година претходно, во 1832 година, германскиот мајстор Фридрих Улиг изградил германска (холандска) квадратна концертина. Евтин по цена, стана популарен во Европа.

Разликата меѓу нив не беше само во цената, туку и во изведените звуци. Англиските звуци се исти, германските се различни.

Во Русија, концертната се појави во XNUMXs како музички инструмент за придружување на хорското пеење. Подоцна се здоби со популарност меѓу музички образованите луѓе.

Како да се свири концертната

Кога се репродуцираат, звуците се произведуваат со помош на четири реда копчиња на две палуби.

Нотите напишани на линиите за ноти се свират со левата рака на долната палуба. Белешки меѓу линиите – со десната рака на горната палуба.

Свирењето на инструментот преку мев добива светла хроматска скала.

Концертина: опис на инструментот, композиција, историја, типови, како се свири

Познати изведувачи

Со текот на времето, хармониката почна да исчезнува. Прогонството го направи музички инструмент на ексцентричарите и кловновите. Но, Шкотите и Ирците сè уште и се верни, кои, како и нашите хармоници, станаа национален идентитет.

Gyroid O Holmherein, Noel Hill и други се забележани меѓу популарните западни хармонисти.

Кај нас денес се познати Валентин Осипов, виртуозот на изведување класични дела на концертната и кулетистот Николај Бандурин.

„Жаворонок“, „Скајларк“. Концертина, концертина

Оставете Одговор