Клајв: што е тоа, како изгледа инструментот, техника на свирење, употреба
Идифони

Клајв: што е тоа, како изгледа инструментот, техника на свирење, употреба

Клајв е кубански народен музички инструмент, идиофон, чиј изглед е поврзан со Африка. Се однесува на перкусии, едноставни во неговата изведба, во моментов е од големо значење во латиноамериканската музика, најчесто користена во кубанската.

Како изгледа алатката?

Клејвот изгледа како цилиндрични стапчиња направени од цврсто дрво. Во некои оркестри, исто така, може да се направи како пластична кутија што е инсталирана на штанд за тапани.

Клајв: што е тоа, како изгледа инструментот, техника на свирење, употреба

Техника за играње

Музичар кој свири на идиофон држи едно стапче така што дланката игра улога на еден вид резонатор, а со вториот стап ритам го удира првото. Звукот е под влијание на јасноста и степенот на силата на ударите, притисокот на прстите, обликот на дланката.

Во најголем дел, изведбата се изведува со користење на истоимениот ритам на клав, кој има неколку варијации: традиционален (сона, гуагуанко), колумбиски, бразилски.

Ритамската секција на овој инструмент е поделена на 2: првиот дел дава 3 отчукувања, а вториот – 2. Почесто ритамот започнува со три отчукувања, по што има два. Во втората опција - прво две, па три.

Что такое Клавс и как на них играть ритмы Клејв.

Оставете Одговор