Clarion: што е тоа, состав на алат, употреба
месинг

Clarion: што е тоа, состав на алат, употреба

Clarion е дувачки музички инструмент. Името доаѓа од латински. Зборот „Кларус“ значи чистота, а сродниот „Кларио“ буквално се преведува како „цевка“. Инструментот се користел како придружба во музичките ансамбли, совршено комбиниран со други дувачки инструменти.

Во доцниот среден век така се нарекувале неколку слични инструменти. Заедничка карактеристика на Clarions беше обликот на телото во форма на S. Телото се состои од 3 дела: цевка, ѕвоно и писка. Големината на телото е помала од стандардната труба, но писката беше масивна. Ѕвоното се наоѓа на крајот, изгледа како нагло проширена цевка. Дизајниран да ја засилува моќта на звукот.

Clarion: што е тоа, состав на алат, употреба

Подесувањето на системот се врши со помош на коронки. Круните се направени во форма на U. Целокупното дејство се регулира со извлекување на најголемата круна. Вентилите се отвораат и затвораат додека свири плеерот, создавајќи го саканиот тон.

Изборен елемент е вентил за одвод. Може да биде присутна на главната и третата круна. Дизајниран да ги отстранува акумулираните испарувања од внатрешноста.

Модерните музичари го нарекуваат кларион високиот звук на кларинетот. Исто така понекогаш се нарекува и стоп за трска за органот.

Преглед: Continental Clarion Trumpet, од Кон; 1920-40-тите

Оставете Одговор