Рефрени ефекти. Споредба на популарни хорски ефекти
членовите

Рефрени ефекти. Споредба на популарни хорски ефекти

Рефренот, покрај ревербот, е еден од најважните и најчесто користените типови на гитарски ефекти. И секој продуцент кој сака да смета на музичкиот пазар мора да има ваков ефект во својата понуда.

Брендот Fender не треба да се запознава со гитаристот. Нивните гитари беа главните алатки на рок револуцијата од 50-тите и пошироко. Fender Stratocaster сè уште е сон на многу гитаристи и синоним за совршена електрична гитара. Брендот може да се пофали со висококвалитетни гитари, но и периферна опрема како гитарски ефекти. The Fender Bubbler Chorus е класичен рефрен со навестување на модерност, кој благодарение на својот аналоген распоред ќе ве однесе во времињата на класичниот рок или блуз. Благодарение на двете независни поставки кои можете да ги промените со нож, звукот на вашите песни ќе добие нова димензија. Шест копчиња се користат за прилагодување на звукот: два посебни потенциометри за длабочина и брзина и заедничко ниво и чувствителност. Дополнително, со прекинувачот можете да го промените обликот на рефренот од остар на понежен. Ефектот е опремен со два излеза, што дополнително ги подобрува неговите можности за создавање звук. На задната страна наоѓаме штекер за напојување и прекинувач за вклучување на задното осветлување на предниот панел. Fender Bubbler – YouTube

Уште еден интересен предлог за ефектот од типот на хор нуди компанијата NUX. Моделот NUX CH-3 е класичен рефрен ефект, базиран на легендарните дизајни од овој тип. Благодарение на аналогното коло, ќе се чувствувате како гитаристи од 60-тите и 70-тите години. Се одликува со многу едноставна структура и на одборот има три копчиња за длабочина, брзина и мешање, кои ќе ви овозможат брзо да го изберете вистинскиот звук за секое. Бројот на самите комбинации е огромен – од бавни, длабоки модулации до брзо, агресивно рефрени. Целата работа е затворена во издржливо метално куќиште. Многу голема предност на овој ефект е неговата релативно ниска цена. NUX CH-3 – YouTube

Гитаристичката марка JHS исто така не треба подетално да се претставува, бидејќи несомнено е еден од најпознатите брендови кои се занимаваат со производство на гитарски ефекти. JHS Chorus 3 Series е, како што сугерира името, ефект на рефрен со три копчиња: јачина, стапка и длабочина. На бродот има и Vibe прекинувач, кој го претвора нашиот Хор во Vibe ефект. Копчињата Rate и Depth работат заедно за да му дадат на корисникот слобода да манипулира со количината на применетиот ефект. Прекинувачот Vibe го отстранува чистиот сигнал за да добиете едноставен, вистински вибрато-ефект, без звук неизвалкан од ефектот. JHS Chorus 3 Series – YouTube

 

И, конечно, меѓу ваквите интересни рефрени, вреди да се погледне одблизу на коцката XVive Chorus Vibrato. Брендот XVive е релативно млад, но веќе се етаблира како сериозен играч на музичкиот пазар, кој нуди многу квалитетни додатоци за гитара, вклучително и ефекти. XVive Chorus Vibrato е аналоген ефект кој комбинира две коцки – рефрен и вибрато. Благодарение на копчето Blend, можеме да ги комбинираме како што сакаме и да создаваме сопствени, уникатни звуци. Имаме и потенциометри кои се одговорни за корекција на длабочината и брзината на звукот. Како и кај повеќето уреди од овој тип, на располагање имам напојување од 9V и сигурен вистински бајпас. Ефект на гитара на вибрато во рефрен XVive V8 – YouTube

Видете исто така Akai Analog Chorus

 

Сумација

Изборот во овој тип на опрема е огромен, а опсегот на цените е исто толку голем. Затоа, најдобро е лично да ги тестирате поединечните ефекти од различни производители. Секој од презентираните модели има свои карактеристични нијанси, кои се толку важни во музиката.

Оставете Одговор