Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)
Пијано

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Па, конечно, дојдовме до најважниот момент во свирењето на пијано. Во оваа лекција, ќе научите како да импровизирате со левата рака. Ова значи дека откако внимателно ќе ја прочитате оваа лекција и ќе работите напорно, можете лесно да отсвирите кое било парче како што сакате, знаејќи ја само мелодијата и акордите на него.

Што треба да знаете за ова?

 1. Мелодијата, се надевам, веќе можете да ја репродуцирате со ноти.
 2. Да може да изгради акорди во нивната основна форма (мајор, мол, намален).
 3. Do инверзии на акорд.
 4. Имајте идеја за различни видови на придружба (придружба) и вешто ги користат.

Не се плашиш? Ние веќе направивме половина од работата, а ова е веќе многу. Остануваат 3 и 4 бода. Да ги погледнеме по ред, тогаш се ќе си дојде на свое место. И ќе разберете дека тука нема ништо комплицирано (предмет на добра асимилација на првите две точки).

Содржината на статијата

 • Инверзија на акорд
  • На кои чекори се изградени акорди?
 • Придружба

Инверзија на акорд

Досега сте ги свиреле овие типови акорди кои се нарекуваат основни. Што значи тоа? Што значи ова е дека ако свирите C или Cm акорд (C-дур или C-мол), најниската нота е C. Тоа е основната нота на акордот. Понатаму, нотите на акордот се наредени во следната низа: по главниот тон следи трет, а потоа петти. Ајде да погледнеме на пример.

Во акорд C-дур (C):

 • Дали е главниот тон
 • Ми е трет
 • Солта е петица

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Се надевам дека сè е јасно?

Но, за да се свири акорд, апсолутно не е неопходно да се земе нејзината главна форма. Запомнете од математиката: „Збирот не се менува од менувањето на местата на термините“? Истото се случува и при свирење на акорд. Како и да го земете, во кој редослед и да ги ставите оригиналните белешки, ќе остане иста.

Инверзија на тријада – поместување на долниот звук на акорд на октава или повисок звук на акорд надолу за октава.

Ајде да ја земеме познатата акорд C-dur. Така и ќе остане, како и да го земеме, а има само три опции: до-ми-сол, ми-сол-до, сол-до-ми.

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Што ни дава ова знаење? А еве што:

 • Инверзиите ви овозможуваат да постигнете суптилни квалитативни разлики во звукот на акорд.
 • Тие, исто така, го олеснуваат попогодно поврзување на акорди едни со други.

На пример, за да ги поврзете акордите C и F, доволно е да ја смените локацијата на само две ноти: ги менуваме mi и salt во фа и ла (еден клуч повисоко). Во овој случај, белешката „да“ останува на место. Ова е многу полесно отколку поместување на целата рака од главниот C акорд до главниот F (F-la-do) акорд.

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Сумирајте. Важно е да се запамети дека нотите вклучени во акорд може да се состават на различни начини. Не е неопходно акордот да има корен на дното. Може да се изгради од која било нота вклучена во неговиот состав, избирајќи го типот што е погоден за вас во моментот или звукот на кој најмногу ви се допаѓа.

Обидете се да ги свирите сите акорди што ги знаете со нивните инверзии.

Тоа треба да изгледа вака:

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Следниот чекор во совладувањето на повиците за вас ќе биде поврзување на различни акорди користејќи различни типови на нивниот распоред. Главната задача во исто време е да се зачуваат најмазните транзиции од еден акорд во друг, исклучувајќи ги големите скокови меѓу нив.

Еве пример за тоа како треба да изгледа:

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

И сега обидете се сами да ги свирите прогресијата на акордите, користејќи ги најмазните премини од еден во друг акорд:

 • Во Ц-дур — C — Em — Dm — G — C — Em — Am — Dm — F — G — C
 • Во Д-дур – Д – Хм – Ем – А – Ем – Г – А – Д
 • Ф-дур – Ф – Б (ова е б рамно) – C – F – Dm – Gm – B – C – F
 • добро, во Г-дур – Г – Ем – Ц – Д – Г

Се сеќавам:

 • голема латиница значи дека треба да свирите главен акорд од оваа нота
 •  голема латинска буква со мала буква „m“ е мала акорд
 • главниот акорд се состои од b3 + m3 (голема, а потоа мала третина), мала акорд - обратно - m3 + b3
 • Латинска ознака на акорди: C (do) – D (re) – E (mi) – F (fa) – G (sol) – A (la) – H (si) – B (si flat)

Ако не успее, обидете се прво да ги напишете овие акорди на штандот, анализирајте ги, наоѓајќи го најкраткиот начин да ги свирите еден по друг (со најмазниот глас) користејќи инверзии.

За оние кои се занимаваат со солфеж во музичко училиште, табела со информации сигурно ќе биде корисна,

На кои чекори се изградени акорди?

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Придружба

Кога добро ќе ја совладате инверзијата на тријади, можете да почнете да аранжирате мелодии. Имено, додајте и своја сопствена придружба. Но, како да се направи тоа?

До овој момент, едноставно користевте долги позадини на акорд, овој тип на придружба се нарекува „придружба на акорд“.

Да ја земеме добро познатата мелодија „Во шумата се роди елка“ и да ја искористиме како пример за да направиме аранжман со различни видови придружба. Забележете дека неговиот карактер, во зависност од придружбата, ќе се промени, на некои места - драматично.

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Значи, типот на акорд на придружба можеби не е толку досаден како што замислувате. Патем, ова е многу разновиден тип на придружба. Таквата остинато придружба (т.е. монотоно пулсирање, повторување) создава

– со брзо темпо – напнатост, очекување на некаков вид разрешница или – поретко – инспирација, возбуда

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

– и со бавно темпо – или ефект на погребна поворка, или меко издигнување на бавен танц

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

– Целосно акордски дизајн и на темата и на придружбата – одлична алатка за кулминација и давање тежина, химна.

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Друг тип на придружба е алтернацијата на бас и акорд. Исто така е поделена на неколку подвидови:

– кога се земаат басот и остатокот од акордот

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

– целосен бас и акорд

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

- бас и повеќекратно повторување на акорд (таква придружба се користи, на пример, во валцер)

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

– Па, најчестиот тип на придружба е арпегирана фигурација.

италијански збор „арпежозначи „како на харфа“. Односно, арпежото е изведување на акордните звуци последователно, како на харфа, а не истовремено, како во самиот акорд.

Постојат голем број на видови арпеж, а во зависност од големината, делата може да бидат многу различни. Еве некои од нив:

Пример:

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Оваа листа може да се продолжи на неодредено време. Но, можеби, вреди да се запре за да можете барем да ги совладате овие. Всушност, совладувајќи ги основите на придружба, можете да се потпрете на сопствените чувства и да се обидете да експериментирате.

Значи, издржи. Еве неколку популарни мелодии со снимени акорди. Играјте ги со различни видови придружба. Но, не заборавајте за редоследот на учење на делата:

 • научете ја само мелодијата во горниот глас;
 • научете ја придружбата на акорди свирејќи ја само со акорди;
 • побарајте најзгодно распоредување на акорди, користејќи го не само главниот тип на акорди, туку и неговите инверзии, осигурувајќи дека има помалку скокови нагоре и надолу при свирење;
 • поврзете ја придружбата на мелодијата и акордите заедно;
 • додадете малку импровизација со менување на текстурата на придружбата во посложена.

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) Па, за оние кои се целосно мрзливи, кои не сакаат сами да составуваат акорди, претставувам овде ваква табела со акорди. Однапред ќе кажам дека во него има две не баш вообичаени несреќи. Заедно со остри (Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) ) и рамно (Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)), кои соодветно ја креваат и спуштаат нотата за полутон, има двојна остра (Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7) ) и двојно рамно (Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)) кои креваат и спуштаат белешка за цел тон.

Превртување на акорд и типови на придружба (Лекција 7)

Том и Џери - Ел пијано и 6 лекции

Оставете Одговор