Избор на дигитално пијано
членовите

Избор на дигитално пијано

Дигитално пијано – компактност, практичност и функционалност. Музичкиот инструмент е погоден за студенти од музичко училиште, искусни концертни изведувачи, професионални композитори и секој што ја сака музиката.

Современите производители произведуваат модели за специфични цели што музичарите ги поставуваат за себе и за местата на употреба.

Како да изберете дигитален пијано

За домашни и почетници музичари

Избор на дигитално пијано

На сликата Artesia FUN-1 BL

Artesia FUN-1 BL е дигитално пијано за деца од 3-10 години. Има 61 копче, 15 песни за учење за наведената возраст. Ова не е играчка, туку вистински модел кој е компактно сместен во расадникот и ќе биде погоден за користење на детето. Чувствителноста на тастатурата е прилагодлива за удобност на децата.

Бекер БСП-102 е модел опремен со слушалки. Со оглед на тоа, тој е погоден за употреба дури и во мал стан. BSP-102 автоматски го исклучува напојувањето за музичарот да заштеди на сметките за комунални услуги. LCD дисплејот прикажува функции и информации. Има и две нумери за аудио снимки.

Курцвеил М90 е дигитален пијано со 16 вградени мемории и пондерирана тастатура со 88 копчиња опремени со чекан акција . Додава кабинет со целосна големина резонанца a. Полифонијата се состои од 64 гласови, бројот на Поштенски марки е 128. Инструментот има режими на транспозиција и слоевитост, хорски и реверб ефекти. Лесен е за ракување, па затоа е погоден за учење. Моделот е опремен со MIDI рекордер со 2 траки, Aux, In/Out, USB, MIDI влезови и излези и приклучок за слушалки. Функцијата Plug'n'Play без возач го поврзува клавирот со надворешен секвенционер преку USB влезот. Ги има 30 вати во случајотстерео систем со 2 звучници. Три педали Soft, Sostenuto и Sustain ќе му помогнат на изведувачот брзо да ја совлада играта.

Орла CDP101 е инструмент со тастатура што симулира звуци на акустични модели благодарение на отпорот во долниот или горниот дел регистри . Тоа додава динамика во играта. Удобниот приказ на Orla CDP101 ги прикажува сите поставки. Музичките ефекти го рекреираат свирењето во салите на Филхармонијата: ова пијано може да се користи за свирење на многугласните композиции на Бах. Вградениот секвенционер ги снима мелодиите што ги свири музичарот. 

Дигиталниот пијано Orla CDP101 е опремен со USB, MIDI и Bluetooth конектори: мобилни уреди или персонален компјутер се поврзани со инструментот. Моделот ќе биде ценет од професионалци и почетници: поставките со висока чувствителност на копчињата обезбедуваат одлична динамика за искусни музичари и лесно свирење за почетници.

Kawai KDP-110 е наследник на популарниот Kawai KDP-90, од ​​кој овој инструмент наследил 15 тонови и 192 полифонични гласови. Има пондерирана тастатура акција , така што звукот на мелодиите што ги пуштате е реален. Кога музичарот ќе ги допре копчињата на ова пијано, се чувствува како акустично големо пијано. Моделот има звучник од 40 W систем . USB и Bluetooth го поврзуваат пијаното со надворешни медиуми. Функцијата „Виртуелен техничар“ му овозможува на плеерот да го прилагоди пијаното според специфичните барања.

Карактеристиките на Kawai KDP-110 се:

 • тастатура на допир;
 • Функција на виртуелен техничар за прецизно штимање на пијано;
 • комуникација со компјутер и мобилни уреди преку MIDI, USB и Bluetooth;
 • мелодии за учење;
 • акустичен систем со 2 звучници;
 • звучен реализам.

Касио PX-770 е дигитално пијано за почетници. Почетникот треба да научи како правилно да ги поставува прстите, па јапонскиот производител инсталираше 3-допир механизам да ги балансирате клучевите. Дигиталниот пијано има полифонија од 128 гласови, што е доволна јачина за музичар почетник. Инструментот има процесор Morphing AiR. Damper Noise – технологија за отворени жици – го прави звукот на инструментот уште пореален. 

Контролите се преместуваат посебно. Изведувачот не ги допира копчињата, така што случајното префрлување на поставките е исклучено. Иновацијата влијаеше на изгледот и параметрите на пијаното: сега инструментот стана покомпактен. За да управува со сите поставки, Casio ја воведе функцијата Chordana Play for Piano: ученикот интерактивно учи нови мелодии. 

Casio PX-770 е привлечен поради недостаток на зглобови. Системот на звучници изгледа уредно и не излегува премногу надвор од границите на куќиштето. Музичкиот штанд има поостри линии, а единицата за педали е компактна. 

Системот за звучници Casio PX-770 има 2 x 8- ват звучници. Инструментот звучи доволно моќно ако вежбате во мала соба – дома, час по музика итн. За да не ги вознемирувате другите, музичарот може да стави слушалки со поврзување на два стерео излези. USB конекторот го синхронизира дигиталниот пијано со мобилни уреди и персонален компјутер. Може да поврзете iPad и iPhone, уреди со Android за да користите апликации за учење. 

Концертното играње е опционална карактеристика на Casio PX-770. На многу корисници им се допаѓа: изведувачот свири во придружба на вистински оркестар. Дополнителните функции вклучуваат вградена библиотека со 60 песни, поделба на тастатурата за учење, поставување на време рачно кога свири мелодија. Музичарот може да ги сними своите дела: метроном, MIDI рекордер и секвенсер се предвидени за ова.

За музичко училиште

Избор на дигитално пијано

На сликата Роланд RP102-BK

Роланд РП102-БК е модел со SuperNATURAL технологија, чекан акција и 88 клучеви. Поврзан е преку Bluetooth со персонален компјутер и паметни уреди. Со 3 педали, добивате звук на акустично пијано. Збир на потребни карактеристики ќе му дадат на почетникот чувство за инструментот и ќе ги научи основните техники на него.

Курцвеил КА 90 е универзален инструмент кој ќе одговара на студентот, вклучувајќи дете и наставник во музичко училиште. Еве тембри се слоевити, има зонирање на тастатурата; можете да аплицирате транспозиција , користете ги ефектите на еквилајзер, реверб и хор. Пијаното има приклучок за слушалки.

Бекер BDP-82R е производ со голем избор на демо дела од различни композитори – класични мелодии, сонатини и парчиња. Тие се интересни и лесни за учење. LED дисплејот го прикажува избраното тонови , потребните параметри и функции. Работата со алатката е лесна. Има приклучок за слушалки за студио или домашна работа. Becker BDP-82R има компактна големина, па затоа е погодно за употреба.

За настапи

Избор на дигитално пијано

На сликата Курцвеил MPS120

Курцвеил MPS120 е професионален инструмент кој се користи на концерти поради разновидноста на тонови . Тастатурата на моделот што се прилагодува со чувствителност е блиска по цврстина на онаа што се користи кај акустичните пијана. Можете да снимате мелодии на инструментот. 24 W системот за звучници емитува висококвалитетен звук. Пијаното извршува голем број задачи. Има 24 Поштенски марки и 88 клучеви; може да се поврзат слушалки.

Бекер BSP-102 е врвен сценски инструмент кој е удобен и лесен за употреба. Има полифонија од 128 гласови   14 тембри . Чувствителноста на тастатурата може да се прилагоди во 3 поставки - ниска, висока и стандардна. На пијанистот му е погодно да притиска со прстите и да го пренесе начинот на свирење. Производот има компактни димензии кои ќе го вклопат во концертна сала или на мала сцена.

Бекер BSP-102 е сценски модел кој дава природен звук на акустично пијано. Има калибрација на чувствителноста на тастатурата, така што изведувачот може да го прилагоди овој параметар според начинот на кој свири. Пијаното обезбедува 14 тонови така што играчот ќе го извлече максимумот од тоа.

За проби

Избор на дигитално пијано

На фотографијата Јамаха П-45

Јамаха П-45 е инструмент кој обезбедува светол и богат звук. И покрај неговата очигледна едноставност, тој има богата дигитална содржина. Тастатурата може да се конфигурира во 4 режими - од тврда до мека. Пијаното има 64-глас полифонија . Со технологијата за земање примероци AWM, се обезбедува реален звук како пијано. Клучевите на басот регистрирани и тежат повеќе од врвот.

Бекер BDP-82R е студиски инструмент. Опремен е со LED дисплеј за прикажување на функции, автоматско исклучување, кое се јавува по половина час неактивност. Заедно со Becker BDP-82R, вклучени се слушалки. Со нивна помош, можете да играте во погодно време, без да ве одвлекува вниманието од вонреден шум. Инструментот има а тастатура за акција со чекан со 88 копчиња, 4 режими на чувствителност, 64-глас полифонија .

Универзални модели во однос на цена/квалитет

Избор на дигитално пијано

На сликата Бекер BDP-92W

Бекер BDP-92W е модел со оптимален сооднос на квалитет и цена. Опсегот на функции го прави пијаното погоден за почетник, среден играч или професионалец. Со полифонија од 81 глас , 128 тонови, звучен процесор ROS V.3 Plus, дигитални ефекти вклучувајќи реверб и функција за учење, оваа разновидност ќе биде доволна за различни изведувачи.

YAMAHA CLP-735WH е универзален модел кој овозможува студент, креативна личност или професионален музичар да ги усоврши своите вештини. Содржи 88 градуирани клучеви и чекан акција што го прави да звучи добро како акустичен инструмент.

Со ограничен буџет

Јамаха П-45 е буџетски инструмент за концертна и домашна употреба. Моделот има генератор на тонови, чии неколку примероци го прават звукот идентичен со пијаното. Дополнителните елементи додаваат мелодии на призвук, Поштенски марки и хармоници. Тонот е идентично со висококвалитетното клавирче на Јамаха. Полифонија се состои од 64 белешки. Акустичниот систем е претставен со два звучници од 6 В секој .

Јамаха тастатурата P-45 е опремена со чекан без пружини акција . Благодарение на ова, секое од 88-те копчиња е избалансирано, има еластичност и тежина на акустичните инструменти. Тастатурата е прилагодена за да одговара на корисникот. За погодност, почетник може да ги одвои копчињата благодарение на функцијата Dual/Split/Duo. 10-те демо мелодии се дизајнирани да им помогнат на почетниците да вежбаат. 

Интерфејсот на моделот е минималистички и ергономски. Контролата е едноставна: за ова се користат неколку копчиња. Тие го прилагодуваат Поштенски марки и волумен, вклучувајќи .

Курцвеил М90 е буџетски модел со 88 копчиња, 16 меморирани поставки, пондериран чекан акција тастатура и лесен за употреба MIDI рекордер со 2 песни. Plug and Play испраќа MIDI сигнал до надворешен компјутер секвенционер . Влезовите и излезите се USB, MIDI, Aux In/Out и излези за слушалки. Вградениот стерео систем има 2 звучници од 15 вати секој. Три педали Soft, Sostenuto и Sustain обезбедуваат целосен звук на инструментот. 

Полифонијата на дигиталниот пијано е претставен со 64 гласови. Моделот има 128 Поштенски марки . Демо мелодиите се погодни за почетници. Можете да користите слоеви и транспозиција м, има хор, дует и реверб ефекти. Инструментот има вграден метроном; Рекордерот снима 2 песни. 

Каваи КДП-110 е подобрен модел на Kawai KDP90, кој земал полифонија со 192 гласови и 15 тембри од неговата претходник . Карактеристиките на алатката се:

 • тастатура без пружини која обезбедува мазен звук, со троен сензор;
 • пондерирани копчиња: копчињата за бас се потешки од високите тонови, што се проширува на опсег на звуци;
 • акустичен систем со моќност од 40 W ;
 • USB, Bluetooth, MIDI I/O за поврзување со мобилни уреди или персонален компјутер;
 • Виртуелен техничар – функција за прилагодување на звукот на слушалките;
 • печат , реплицирајќи го реалистичниот звук на големото пијано за концертни изведби;
 • дела и етиди од познати композитори за обука на почетници;
 • ДВОен режим со два слоја;
 • одекнување;
 • избор на чувствителна тастатура;
 • можност за снимање на 3 дела од не повеќе од 10,000 белешки вкупно.

Почитувани модели

YAMAHA Clavinova CLP-735 е премиум инструмент со тастатура GrandTouch-S која има широк динамичен опсег , прецизен одговор и контролиран тон. Моделот има ефект на „Escapment“. Ова е ауслекција механизам во концертните клавири: кога чеканите ги удираат жиците, тој брзо ги повлекува за да не вибрира жицата. Кога копчето ќе се притисне нежно, изведувачот чувствува мал клик. YAMAHA Clavinova CLP-735 има 6 нивоа на чувствителност на тастатурата. 

Инструментот има полифонија со 256 гласови, 38 Поштенски марки , 20 вградени ритми, реверб, рефрен итн. Музичарот користи 3 педали – Soft, Sostenuto и Damper. На секвенционер има 16 песни. Изведувачот може да сними 250 мелодии. 

Роланд ФП-90 е висококвалитетен модел на Roland со повеќеканален аудио систем, звуци на различни музички инструменти. Roland FP-90 ви овозможува да репродуцирате песни од различни музички стилови. За интеракција со компјутер или мобилни уреди, апликацијата Piano Partner 2 е развиена: само поврзете се преку Bluetooth. 

Звукот на Roland FP-90 не се разликува од звукот на акустичното пијано благодарение на автентичната технологија за звук. Со негова помош се рефлектираат најсуптилните нијанси на изведба. Тастатурата на PHA-50 е составена од различни елементи: таа е издржлива и изгледа автентично.

Критериуми за оцена на звук

За да го изберете вистинското електронско пијано, треба:

 1. Слушајте неколку инструменти и споредете го нивниот звук. За да го направите ова, само притиснете кое било копче. Треба да звучи долго и да бледне полека, без остар прекин.
 2. Проверете колку се менува звукот во зависност од силата на притискање.
 3. Слушајте демо. Овие песни ќе ви помогнат да оцените како звучи инструментот однадвор како целина.

Критериуми за евалуација на тастатурата

За да изберете електронско пијано кое најдобро одговара на изведувачот, треба:

 1. Проверете ја чувствителноста на копчињата.
 2. Слушајте како звукот на копчињата е блиску до акустичниот звук.
 3. Дознајте колку моќ има системот на звучници.
 4. Дознајте дали алатката има дополнителни функции во однос на тастатурата.

Резиме

Изборот на дигитален пијано треба да се заснова на на намена за која инструментот е купен, кој и каде ќе го користи. Исто така е важно да се одлучи за цената.

За дома, студио, проба или настап, како и студирање, има модели од Becker, Yamaha, Kurzweil, Roland и Artesia.

Доволно е подетално да го прегледате избраниот инструмент, да го тестирате во играта, водејќи се од критериумите дадени погоре.

Оставете Одговор