Избор на дигитален пијано со механика на 3 допир
членовите

Избор на дигитален пијано со механика на 3 допир

Уредот на класичното акустично пијано е изграден на ударот на чеканите на жиците при притискање на копчињата. Модерното дигитално пијано го имитира ова механизам , но користи сензори наместо жици. Бројот на такви сензори варира од 1 до 3, што значително влијае на звукот на инструментот. Електронски тастатури со 3 допири механика даваат најприроден и светли звук, во никој случај не инфериорен во однос на акустиката. Но, таквите алатки имаат повеќе позитивни аспекти - леснотија, мала големина и нема потреба од постојано прилагодување.

Постојат повеќе буџетски модели со два сензори, но таквите инструменти нема да ја одразуваат целата виртуозност на играта, на пример, со двојна проба на звукот, и затоа нема да му дозволат на музичарот целосно да се открие за време на концерт или испитна изведба на програма.

Така, присуството на чекан акција е главното внимание при изборот на дигитално пијано, а подобро е уредот да е со 3 допир. Овие инструменти се карактеризираат со целосно пондерирана, градуирана тастатура што е блиску до него можно до допирање на акустично пијано.

Преглед на дигитални пијана со дејство на 3 допир

Јапонскиот производител на клавијатури музички инструменти YAMAHA го нуди GH -3 (Graded Hummer 3) механика, каде што трите само значат дека секое копче на електронското пијано е опремено со три степени на чувствителност. Инаку, Јамаха беше првата во светот која произведе дигитално пијано со 3 допири контроли . Еден од моделите на овој формат ќе биде YAMAHA YDP-144R. 

Избор на дигитален пијано со механика на 3 допир

Во класична црна боја и чист дизајн, овој инструмент се одликува Јамаха Водечките примероци на клавир од CFX, полифонија со 192 гласови и Graded Hummer 3 тастатура. Целосните 88 копчиња имаат повеќе нивоа на чувствителност на допир. Пијаното има три класични педали (состенуто, звук и амортизер со функција на полупритискање) и е прилично мал – тежи само 38 кг.

Дигиталниот пијано YAMAHA CLP-635B со слични карактеристики (88 копчиња со GH3X Механиката (Graded Hammer 3X), покриена со слонова коска, поставки за чувствителност на допир и функционалност на педалата) има и највисока можна полифонија од 256 гласови и LCD дисплеј со целосна точка. .

Избор на дигитален пијано со механика на 3 допир

Говорејќи за чеканот акција на дигиталните пијана Roland, треба да обрнете внимание на моделите со тастатура ROLAND PHA-4 (Progresive Hummer Action) и подобро е облогата да имитира слонова коска, што ќе помогне да се избегне проблемот со лизгање на прстите. Постојат три конфигурации на Roland механика:

  • КОНЦЕРТ
  • PREMIUM
  • СТАНДАРД

Дигитален пијано Роланд FP-10-BK е одлична буџетска опција за почетник, но сериозен пијанист. Овој инструмент од почетно ниво со минималистички дизајн испорачува одличен звук со тастатурата PHA-88 со 4 копчиња, целосно пондерирана, со технологија за опкружувачки звук Roland Super NATURAL. Пијаното има безжична Bluetooth конекција со мобилни апликации за Android и iOS, подесување од 415.3 – 466.2 Hz инчи 0.1Hz чекори, преносливост и преносливост. Опцијата Escapement помага да се пренесат сите нијанси на свирењето Pianissimo и Fortissimo. Полифонични параметри на инструментот – 96 гласови.

Дигитален пијано ROLAND F-140R WH се одликува со автентичен звук, експресивен звук и софистициран стил со бело тело. Алатката има многу предности во однос на неговите карактеристики, имено:

  • Акциска тастатура со чекан со 3 допир (стандардна тастатура PHA-4 со бегство и чувство на слонова коска) – 88 копчиња ;
  • полифонија 128 гласови;
  • 5 – ниво на систем на чувствителност на допир;
  • тежина е само 34.5 кг.

Во прегледот на електронските пијана со дејство на чекан, не може да не се спомене брендот KAWAI Дизајнот на инструментите на овој производител се карактеризира со максимален фокус на класиците. Вреди да се обрне внимание на серијата CA (Concert Artist) со тастатура RM3 со 3 допири со копчиња со целосна тежина во природна должина.

Напредниот Responsive Hammer 3 акција и Ivory Touch облогата комбинирани во KAWAI CN35M дигитален пијано доближи го звукот на манекенката што е можно поблиску до концертно клавир. Инструмент со полифонија од 256 гласови и класичен панел со педали со системот Grand Feel Pedal тежи само 55 кг.

Одговори на прашања

Кое е најдоброто дигитално пијано со 3 допири механика да купи за дете од пониските одделенија на музичко училиште? 

Добра опција во однос на балансот цена-квалитет за студент ќе биде Роланд FP-10-BK дигитален пијано .

Дали има модели на вакви инструменти во боја на дрво? 

Да, една од одличните опции е Дигитален пијано Kawai CA15C со клучеви и клупа од дрвени серии на концертни уметници.

Избор на дигитален пијано со механика на 3 допир

Резиме

Меѓу дигиталните пијана, моделите со механизам за чекан со 3 сензори имаат најдобар квалитет на звукот и близина на класичната акустика . Овие инструменти се претставени од многу водечки брендови и доаѓаат во различни ценовни опсези, така што постои можност да се најде пијано со напредни механика за секој вкус и буџет.

Оставете Одговор