Избор на дигитално пијано за музичко училиште
членовите

Избор на дигитално пијано за музичко училиште

Во споредба со акустичните модели, дигиталните пијана се компактни, преносливи и имаат широк опсег на можности за учење. Составивме рејтинг на најдобрите инструменти за музичко училиште.

Ова вклучува пијана од производителите Јамаха, Каваи, Роланд, Касио, Курцвеил. Нивната цена одговара на квалитетот.

Преглед на дигитални пијана за часови во музичко училиште

Најдобрите дигитални пијана за музичко училиште се брендовите Yamaha, Kawai, Roland, Casio, Kurzweil. Да ги разгледаме подетално нивните карактеристики, карактеристики и придобивки.

Избор на дигитално пијано за музичко училиштеЈамаха CLP-735 е инструмент од среден опсег. Неговата главна разлика од аналози е 303 едукативни парчиња: со таква разновидност, почетник е обврзан да стане мајстор! Покрај овие мелодии, CLP-735 има 19 песни кои покажуваат како звучат гласовите , како и 50 парчиња пијано. Инструментот има 256- глас полифонија и 36 тонови на водечките пијана Bösendorfer Imperial и Yamaha CFX. Режимот Duo ви овозможува да свирите мелодии заедно – ученик и наставник. Yamaha CLP-735 обезбедува доволно можности за учење: 20 ритми, сјајност, рефрен или реверб ефекти, влезови за слушалки, за да можете да вежбате во погодно време и без да ги вознемирувате другите.

Kawai KDP110 wh е модел на музичко училиште со 15 Поштенски марки и 192 полифонични гласови. На студентите им се нудат етиди и драми од Баер, Черни и Бургмилер за учење. Карактеристика на инструментот е удобна работа во слушалки. Звучниот реализам на моделот е висок: ова е обезбедено од технологијата Spatial Headphone Sound за слушалки. Тие се поврзуваат со KDP110 wh преку Bluetooth, MIDI, USB порти. Можете да ја изберете чувствителноста на тастатурата во 3 поставки на сензорот во зависност од стилот на изведувачот - ова го поедноставува процесот на учење. Моделот ви овозможува да снимате 3 мелодии со вкупен волумен од 10,000 ноти.

Јамаха П-125Б – изборот со најдобра вредност за парите. Неговата карактеристика е поддршка за апликацијата Smart Pianist за iOS уреди, што е погодно за сопствениците на паметни телефони или таблети, iPhone и iPad. Јамаха P-125B е пренослив: неговата тежина е 11.5 кг, така што е лесно да се носи инструментот до класа и дома или за известување за изведбите. Дизајнот на моделот е минималистички: сè овде е насочено кон тоа ученикот да учи што е можно побрзо и поефикасно. Јамаха П-125Б има полифонија со 192 гласови, 24 Поштенски марки , 20 вградени ритми. Студентите треба да ги искористат предностите на 21 демо и 50 вградени мелодии на пијано.

Роланд RP102-BK е музички училишен инструмент со тастатура PHA-88 со 4 копчиња, полифонија со 128 ноти и 200 вградени песни за учење. Вградениот чекан акција го прави свирењето на пијаното експресивно, а 3-те педали му даваат на звукот сличност со акустичен инструмент. Со технологијата SuperNATURAL Piano, свирењето на Roland RP102-BK не се разликува од свирењето на класично пијано со 15 реални звуци , Од кои 11 се вградени, а 4 се опционални. Моделот има 2 приклучоци за слушалки, Bluetooth v4.0, USB порта 2 типа - сè за учењето да биде удобно и брзо.

Casio PX-S1000WE е модел со механизам за тастатура Smart Scaled Hammer Action, 18 Поштенски марки   Полифонија од 192 ноти, која има позитивни критики. Механиката на тастатурата ви овозможува да свирите сложени мелодии, така што ученикот брзо се подобрува во вештината. Моделот тежи 11.5 кг - погодно е да се транспортира од училиште до дома. Постојат 5 нивоа на прилагодување на чувствителноста на копчињата: ова ви овозможува да го приспособите пијаното за одреден изведувач. Со зголемување на вештината, режимите можат да се променат - во овој поглед, моделот е универзален. Музичката библиотека вклучува 70 песни и 1 демо. За обука, обезбеден е приклучок за слушалки, за да можете да вежбате песни дома.

Курцвеил КА 90 е дигитален пијано кој треба да биде вклучен во прегледот поради неговата преносливост, просечната цена и широките можности за учење. Тастатурата на моделот има чекан акција , така што копчињата се чувствителни на допир - оваа опција може да се конфигурира. Инструментот има поделена тастатура, што е погодно за заедничка изведба со учител. Полифонијата има 128 гласови; вграден 20 Поштенски марки виолина, оргули, електричен пијано. KA 90 нуди 50 ритми на придружба; Може да се снимат 5 мелодии. Има 2 излези за слушалки.

Дигитални пијана за учење: критериуми и барања

Дигитално пијано за музичко училиште мора да има:

 1. Една или повеќе Гласови што многу ќе одговара на звукот на акустичното пијано.
 2. Акциона тастатура со чекан со 88 копчиња .
 3. Вграден метроном.
 4. Најмалку 128 полифони гласови.
 5. Поврзете се со слушалки и звучници.
 6. USB влез за поврзување паметен телефон, компјутер или лаптоп.
 7. Клупа со прилагодување за правилно седење на инструментот. Ова е особено важно за детето - неговото држење треба да се формира.

Како да го изберете вистинскиот модел

Познавањето на техничките карактеристики, дизајнерските карактеристики на дигитален пијано на одреден производител ќе ви овозможат да го изберете вистинскиот инструмент за одреден изведувач. Ги наведуваме главните критериуми што мора да се следат при изборот:

 • разноврсност. Моделот треба да биде соодветен не само за музичката класа, туку и за домашната работа. Се препорачуваат лесни алатки за да бидат лесни за транспорт;
 • клучеви со различна тежина. Во долниот дел случај , треба да бидат тешки, а поблиску до врвот – лесни;
 • присуство на приклучок за слушалки;
 • вграден процесор, полифонија , звучници и моќ. Реализмот на звукот на инструментот зависи од овие карактеристики и тие влијаат на неговата цена;
 • тежина која би овозможила едно лице да го движи клавирот.

Одговори на прашања

При изборот на дигитален пијано за ученик, често се поставуваат следниве прашања:

1. Кои модели се во корелација според критериумот „цена – квалитет“?Најдобрите инструменти вклучуваат модели од познати производители Yamaha, Kawai, Roland, Casio, Kurzweil. Вреди да се обрне внимание поради односот на квалитетот, функциите и трошоците.
2. Дали вреди да се разгледаат буџетските модели?Тие не се добро осмислени за почетни часови и не се погодни за професионални активности.
3. Колку копчиња треба да има дигиталниот пијано за учење?Минимум 88 клучеви.
4. Дали ми треба клупа?Да. Прилагодлива клупа е особено важна за тинејџер: детето учи да го задржи своето држење. Не само компетентно извршување, туку и здравјето зависи од исправноста на неговата позиција.
5. Кој пијано е подобар – акустичен или дигитален?Дигиталното пијано е покомпактно и подостапно.
6. Каков тип на тастатура do ти треба?Чекан со три сензори.
7. Дали е вистина дека дигиталните пијана не звучат исто?Да. Звукот зависи од Гласови кои се земени од акустичниот инструмент.
8. Кои дополнителни функции за дигитално пијано би можеле да бидат корисни?Следниве карактеристики се корисни, но не се потребни:рекорд;

вградена автоматска придружба стилови a;

раздвојување на тастатурата;

слоевитост Поштенски марки ;

слот за мемориски картички;

Bluetooth

При изборот на дигитален пијано за часови во музичко училиште треба да се земе предвид нивото на подготвеност на ученикот и понатамошниот развој на неговото образование и кариера. Ако тинејџерот планира професионално да свири музика, вреди да се купи инструмент со збир на корисни функции. Неговата цена ќе биде поскапа во споредба со поевтините колеги, но моделот ќе ви овозможи да стекнете корисни вештини.

Оставете Одговор