Чогур: опис на инструментот, структура, историја на изглед
Стринг

Чогур: опис на инструментот, структура, историја на изглед

Чогур е добро познат жичан музички инструмент на исток. Неговите корени датираат од дванаесеттиот век. Од тоа време, таа се шири низ исламските земји. Се играше на верски церемонии.

Приказната на

Името е од турско потекло. Зборот „чагир“ значи „да се јави“. Од овој збор доаѓа и името на инструментот. Со негова помош, луѓето го повикаа Аллах, Вистината. Со текот на времето, името се здоби со сегашниот правопис.

Историските документи велат дека се користел за воени цели, повикувајќи ги воините да се борат. Ова е напишано во аналите на Шаханари Шах Исмаил Сафави.

Чогур: опис на инструментот, структура, историја на изглед

Се споменува во делото на Али Реза Јалчин „Епохата на Туркмените на југ“. Според писателот, имало 19 жици, 15 фрети и пријатен звук. Чогур замени друг популарен инструмент, гопуз.

Структура

Примерок од стар производ се наоѓа во Музејот на историјата на Азербејџан. Создаден е со методот на склопување, ја има следнава структура:

  • три двојни жици;
  • 22 секирај;
  • тело од црница со дебелина од 4 мм;
  • вратот и главата од орев;
  • круши стапчиња.

И покрај тоа што многумина побрзаа да го закопаат чогурот, сега во Азербејџан и Дагестан тој звучеше со обновена енергија.

Оставете Одговор