Чанг: дизајнерски карактеристики на инструментот, техника на свирење, историја
Стринг

Чанг: дизајнерски карактеристики на инструментот, техника на свирење, историја

Чанг е персиски музички инструмент. Класата е низа.

Чанг е иранска верзија на харфата. За разлика од другите ориентални харфи, нејзините жици биле направени од овчо црево и козјо влакна, а се користел и најлон. Неконвенционалниот избор на материјал му даде на чангот карактеристичен звук, за разлика од резонансата на металните жици.

Чанг: дизајнерски карактеристики на инструментот, техника на свирење, историја

Во средниот век, варијантата со 18-24 жици била вообичаена на територијата на модерен Азербејџан. Со текот на времето, дизајнот на куќиштето и материјалите за производство делумно се променија. Занаетчиите го обложиле куќиштето со кожи од овци и кози за да го засилат звукот.

Техниката на свирење на инструментот е слична на другите жици. Музичарот го извлекува звукот со ноктите на десната рака. Прстите на левата рака вршат притисок врз жиците, го прилагодуваат тонот на нотите, изведуваат техники глисандо и вибрато.

Најстарите слики на персискиот инструмент датираат од 4000 година п.н.е. Во најстарите цртежи изгледаше како обична харфа; во поновите цртежи, формата се променила во аголна. Тој бил најпопуларен во Персија за време на владеењето на Сасанидите. Отоманската империја го наследи инструментот, но до XNUMX век тој падна во немилост. Во XNUMX век, малку музичари можат да свират на чанг. На пример: иранските музичари Парвен Рухи, Масоме Бакери Неџад.

Ноќ во Шираз за Персискиот Чанг

Оставете Одговор