Chalumeau: опис на инструментот, звук, историја, употреба
месинг

Chalumeau: опис на инструментот, звук, историја, употреба

Chalumeau е дувачки музички инструмент со една коска. Алатот е рачно изработен од дрво. Дизајнот се состои од цилиндрична цевка и една трска. Изгледа како класичен рекордер.

Тоа е познато во историјата уште од XNUMX век. Звукот е дијатонски. Хроматските звуци на нотите кога се свират на инструментот звучат нејасно. Причината е недостатокот на вентили за менување на притисокот на воздухот. Опсегот на звук е една и пол октави. Тесниот опсег се компензира со различни модели наместени во други копчиња.

Chalumeau: опис на инструментот, звук, историја, употреба

До XNUMX век, активно се користеше во оркестри. Соло композициите беа составени до средината на XNUMX век. Композиторите Георг Филип Телеман и Јохан Фридрих Фаш дадоа значаен придонес на репертоарот на Шалумо.

Во 100 век, кларинетот е создаден врз основа на шалумото. Автор на производот е музички мајстор од Нирнберг. Кларинетот е сличен по структура, но има широк опсег и мека тембр. За XNUMX години, кларинетот целосно го замени својот предок. Се користи и во модерната академска музика.

До 8 век, XNUMX оригинални копии останаа. Креаторите на музика создаваат и продаваат копии. Копиите од германската компанија Тупија се многу популарни.

Вениамин Мясоедов, Шалюмо

Оставете Одговор