Капо за гитара - што е тоа и каде да се купи?
Онлајн часови за гитара

Капо за гитара - што е тоа и каде да се купи?

Здраво, драги читатели на мојот портал! Во оваа статија ќе анализираме што е гитарско капо и зошто воопшто е потребно. Ајде прво да го погледнеме - како изгледа?

Капо за гитара - што е тоа и каде да се купи?      

Ова нешто се нарекува капо и прикачен на жиците. Како што може да претпоставите, тој е дизајниран да ги стега сите жици на гитарата на одредено трепет.

Само по себе, изгледа како штипка за алишта. Само во овој случај тој ги стега жиците. Обично, двете страни за фаќање на капото се гумени за прецизно држење. Ова осигурува дека секоја низа е прицврстена, а не само екстремните 1 и 6.

Зошто ви треба капо за гитара?

Постојат неколку причини кои објаснуваат зошто ви треба капо за гитара:

Направи сам капо: дали вреди?

Дали треба да направам капо за акустична гитара? свои раце? На Интернет има неколку статии за тоа како да направите капо користејќи, на пример, молив и неколку силни гумени ленти. И целата работа изгледа вака: 

Капо за гитара - што е тоа и каде да се купи?

Сакам веднаш да кажам дека идејата, благо кажано, не е многу добра. Не вреди. Зошто?

Цена на гитара капо

јас навистина Препорачувам да купите капо само затоа што развива уво за музика. Покрај тоа, тоа е прилично евтино. Цена на гитара капо започнува буквално од 100 рубли. Можете да купите капо во која било продавница за музика, но ако не брзате, би препорачал да погледнете на Aliexpress или Ebay - и да нарачате од таму, бидејќи ќе биде многу поевтино.

Погледнете ги цените на капо (скриншот од aliexpress)

Капо за гитара - што е тоа и каде да се купи?

Оттаму секогаш купувам капи и жици, бидејќи музичките реквизити се навистина скапи во Русија. На пример, цената на капо во Русија започнува од 200-250 рубли, добрите жици чинат речиси 1000 рубли секоја.

Затоа, најдобро е да купите капо на Интернет, во странство, на најпопуларните платформи за тргување Aliexpress и Ebay. Само одете таму, внесете „capo“ во пребарувањето, изберете еден од наједноставните - и нарачајте. Сепак, цените за капо практично не се ограничени со горната лента, но не вреди. За играње, доволно е наједноставното капо.

Оставете Одговор