Кучка: опис на инструментот, композиција, историја, звук, техника на свирење
Стринг

Кучка: опис на инструментот, композиција, историја, звук, техника на свирење

Во современиот свет, постојат информации за многу различни жичени инструменти. Некои од нив, како што е кучката, ги играле нашите предци пред неколку векови.

Сука е древен жичен музички инструмент создаден во Полска. Има форма слична на виолата, но поширок врат и помалку елегантни штипки за подесување. Бројот на жици варира од 4 до 7.

До денес, не се пронајдени примероци од првите верзии, но модерните реконструкции се создадени врз основа на историски примарни извори од XNUMX век.

Кучка: опис на инструментот, композиција, историја, звук, техника на свирење

За време на свирењето, инструментот се поставува вертикално на коленото или се закачува на ремен. Од музичарот се бара високо ниво на вештина и вештина, бидејќи жиците мора да се кубеат со нокти, а не со врвови од прстите. Ако е погрешно свирено, може да звучи непријатно, но во вистински раце, хордофонот создава прекрасна и уникатна музика.

Женката не е од мала важност за Полјаците, нивната култура и историја, таа е еден од најмистериозните музички инструменти, бидејќи информациите за неа останаа само на хартија. Познато е дека кучка се појавила во полско село во областа Јанов-Лубел.

Во моментов има мал број музички групи кои создаваат музика користејќи го овој интересен инструмент. Еден од нив е Warsaw Village Band. Покрај тоа, постојат голем број училишта кои учат како да се игра.

Марија Помијановска - техника гри на суце билгорајскиеј

Оставете Одговор