Ѕвона: опис на инструментот, композиција, звук, употреба
Идифони

Ѕвона: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Оркестарски ѕвона е музички ударен инструмент на симфониски оркестар, кој припаѓа на категоријата идиофони.

Уред за алат

Станува збор за комплет (12-18 парчиња) цилиндрични метални цевки со дијаметар од 2,5 до 4 cm, сместени во челична рамка-решетката со две нивоа висока 1,8-2 m. Цевките имаат иста дебелина, но различни должини, висат на мало растојание една од друга и вибрираат при удар.

На дното на рамката има педала за амортизери што ги запира вибрациите на цевките. Наместо трска на обично ѕвоно, оркестарскиот апарат користи специјален дрвен или пластичен ќотек со глава покриена со кожа, филц или филц. Музичкиот инструмент имитира црковни ѕвона, но е компактен, достапен и лесен за употреба.

Ѕвона: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

звучи

За разлика од класичното ѕвонче кое има континуиран звук, тој е дизајниран така што вибрациите на цевките може лесно да се запрат кога тоа е потребно. Тубуларниот инструмент, создаден кон крајот на 1 век во Велика Британија, има хроматска скала со опсег од 1,5-XNUMX октави. Секој цилиндар има еден тон, како резултат на што конечниот звук нема толку богат тембр како црковните ѕвона.

Област на апликација

Музичкиот инструмент ѕвончето не е толку популарен во музиката како другите ударни инструменти. Во симфониските оркестри најчесто се користат инструменти со подебел, поостар тембр – вибрафони, металофони. Но и денес може да се најде во балет, оперски сцени. Особено често тубуларниот уред се користи во историски опери:

  • „Иван Сузанин“;
  • „Принцот Игор“;
  • „Борис Годунов“;
  • „Александар Невски“.

Во Русија, оваа опрема се нарекува и италијанско ѕвоно. Неговата цена е неколку десетици илјади рубли.

Оставете Одговор