Бип: состав на инструменти, звук, историја, употреба, техника на свирење
Стринг

Бип: состав на инструменти, звук, историја, употреба, техника на свирење

Во Русија, ниту еден народен фестивал не беше комплетен без песни и ора. Омилени на публиката беа буфони, кои не само што ги насмеаа присутните, туку и добро пееја, придружувајќи се на свирежот. Надворешно примитивниот музички инструмент со жичан лак широко се рефлектира во усната народна поезија.

Како работи алатката

Телото во облик на круша или овална форма непречено преминува во краток врат без нерви. Палубата е рамна со една или две дупки за резонатор. Вратот држи три или четири жици. Во Русија, тие беа направени од животински вени или јаже од коноп.

За производство на звук се користеше лак. Неговата форма наликуваше на лак на стрелач. Античкиот народен инструмент бил целосно направен од дрво. Најчесто тоа бил цврст фрагмент, од кој се издлабувал внатрешниот дел. Има случаи со залепено куќиште. Палубата на рогот е исправена, рамна. Големина од 30 сантиметри до еден метар.

Бип: состав на инструменти, звук, историја, употреба, техника на свирење

Како звучи сирената

Музиколозите-историчарите често го споредуваат рускиот народен инструмент со виолината, наоѓајќи семејни врски меѓу нив. Звукот на звучниот сигнал е назален, чкртав, тежок, навистина потсетува на звукот на модерната академска виолина.

историја

Научниците го најдоа првото спомнување на стариот руски хордофон во документите од XNUMX век. За време на ископувањата во регионот Псков и Новгород, пронајдени се различни примероци, кои на почетокот ги доведоа во заблуда археолозите и историчарите. Не беше јасно како точно музичарите свиреа на античкиот наод, на која група инструменти припаѓа свирчето.

Првично, се веруваше дека е пронајден аналог на харфата. Осврнувајќи се на античките хроники, научниците можеа да видат како би можел да изгледа инструментот и можеа да утврдат дека звучниот сигнал припаѓа на групата на лакови жици. Неговото друго име е smyk.

Повеќе антички аналози се користеле во Античка Грција - лира и во Европа - фидел. Ова овозможува да се претпостави дека звучниот сигнал е позајмен од други народи и всушност не е руски изум. Смик беше алатка за обичните луѓе, активно ја користеа буфоните, а рогови беа главни ликови на сите свечености, прослави, улични театарски претстави.

Бип: состав на инструменти, звук, историја, употреба, техника на свирење

Руската православна црква имаше негативен став кон овој инструмент. Се веруваше дека гримасите на буфоните на звуците на затворањето е грешно и предизвикано од демони. Во московскиот Кремљ имаше посебна зграда наречена Забавна комора. Имаше пукачи кои го забавуваа кралскиот двор и болјарите.

Во XNUMX век, аристократските претставници на семејството на жици најдоа широка употреба; до крајот на векот во земјата не остана ниту еден свирач. Во моментов, рогот може да се види само во музеите на народни инструменти. Најстариот примерок е пронајден за време на ископувањата во регионот Новгород и датира од XNUMX век. Руските занаетчии редовно се обидуваат да го реконструираат смикот користејќи антички хроники.

Техника за играње

За извлекување на главната мелодија на звукот се користеше само една жица. Затоа, во најстарите примероци, останатите биле отсутни целосно. Подоцна се појавија дополнителни бурдони, кои кога музичарот почна да свири, без престан потпевнуваа. Оттука и името на инструментот.

За време на претставата, изведувачот го потпираше долниот дел од телото на коленото, насочувајќи го рогот вертикално со главата нагоре и работеше хоризонтално со лакот.

Бип: состав на инструменти, звук, историја, употреба, техника на свирење

Користење

Забавата на обичниот народ е главната насока за користење на свирчето во историјата на Русија. Смик звучеше за време на веселбите, можеше да се користи соло, во ансамбл со други инструменти, за придружба на комични песни, фолклор. Репертоарот на Гудошникови вклучуваше исклучиво народни песни и музика компонирана од самите нив.

Последниве 50-80 години, локалните историчари и историчари се обидуваат да најдат барем еден шут во селските населби, но досега не е пронајден ниту еден. Ова сугерира дека стариот руски smyk целосно го изгубил своето значење во музичката култура на луѓето, отворајќи го патот за благородната академска виолина. Во современа употреба може да се види само во историски реконструкции, филмови со етничка тематика.

Древнерусский гудок: способ игры (древна руска лира)

Оставете Одговор