Бас кларинет: опис на инструментот, звук, историја, техника на свирење
месинг

Бас кларинет: опис на инструментот, звук, историја, техника на свирење

Бас верзијата на кларинет се појави на почетокот на XNUMX век. Денес, овој инструмент е дел од симфониските оркестри, се користи во камерните состави и е баран меѓу џез музичарите.

Опис на алатката

Бас кларинетот, на италијански звучи како „кларинето басо“, спаѓа во категоријата дрвени дувачки музички инструменти. Неговиот уред е сличен на уредот на конвенционален кларинет, главните структурни елементи се:

  • Тело: права цилиндрична цевка, составена од 5 елементи (ѕвонче, писка, колена (горна, долна), буре).
  • Рид (јазик) - тенка плоча што се користи за извлекување звук.
  • Вентили, прстени, звучни дупки кои ја украсуваат површината на телото.

Бас кларинетот е направен од скапоцени дрва – црна, мпинго, кокобол. Поголемиот дел од работата се врши рачно, според упатствата развиени пред еден век. Материјалот за производство, макотрпната работа влијае на цената на предметот - ова задоволство не е евтино.

Бас кларинет: опис на инструментот, звук, историја, техника на свирење

Опсегот на бас-кларинетот е приближно 4 октави (од октава D-dur до B-рамна контра октава). Главната апликација е во B (B-flat) подесување. Нотите се напишани во клучот за бас, тон повисок од очекуваното.

Историја на бас-кларинетот

Првично, беше создаден обичен кларинет - настанот се случи во втората половина на XNUMX век. Тогаш беше потребен речиси еден век за да се усоврши во бас кларинет. Автор на развојот е Белгиецот Адолф Сакс, кој поседува уште еден значаен изум - саксофонот.

А. Сакс макотрпно ги проучуваше моделите достапни во XNUMX век, работеше долго време на подобрување на вентилите, подобрување на интонациите и проширување на опсегот. Од раката на специјалист, излезе совршен академски инструмент, кој го зазеде заслуженото место во симфониски оркестар.

Густиот, малку мрачен тембр на инструментот е незаменлив во поединечни соло епизоди на едно музичко дело. Неговиот звук можете да го слушнете во оперите на Вагнер, Верди, симфониите на Чајковски, Шостакович.

XNUMX век отвори нови можности за обожавателите на инструментот: за него се напишани соло изведби, тој е дел од камерните состави и е баран меѓу џез, па дури и рок изведувачи.

Бас кларинет: опис на инструментот, звук, историја, техника на свирење

Техника за играње

Техниката на свирење е слична на вештините на поседување обичен кларинет. Инструментот е исклучително подвижен, не бара дување, големи резерви на кислород, звуците лесно се извлекуваат.

Ако споредиме два кларинети, бас верзијата е помалку мобилна, поединечните парчиња ќе бараат голема вештина од музичарот. Постои обратен тренд: музиката напишана со низок тон е тешко да се свири на обичен кларинет, но неговиот „бас брат“ ќе се справи со слична задача без тешкотии.

Играта вклучува употреба на два регистри - долен, среден. Бас-кларинетот е идеален за епизоди од трагична, вознемирувачка, злобна природа.

Бас-кларинетот не е „првата виолина“ во оркестарот, но би било погрешно да се смета за нешто безначајно. Без богати, мелодични ноти кои се надвор од моќта на другите музички инструменти, многу брилијантни дела би звучеле сосема поинаку доколку оркестрите го исклучат моделот на кларинет бас од композицијата.

Јуриј Еремчук - Соло на бас-кларнете @ Клуб Алексея Козлова 18.09.2017

Оставете Одговор